Archief

Schipluiden zakt door veenbodem: 'We moeten aan de toekomst denken'

Schipluiden, het eeuwenoude idylische dorpje aan de Gaag is voor veel mensen een van de mooiste plekken in de regio. Maar mensen maken zich ook zorgen om het dorp. De bodem daalt namelijk, en hard ook.

Jan Holtkamp is inwoner van het oude centrum in Schipluiden en woont aan de Gaag. Onder zijn huis heeft hij een antiekwinkel. Holtkamp ziet al zijn hele leven dat Schipluiden aan het verzakken is, overal in zijn huis zitten scheuren en zijn tuin ligt er schots en scheef bij. "Een aantal jaar geleden heb ik heel mijn tuin nog rechtgetrokken", zegt Holtkamp terwijl hij wijst naar de scheve tegels.

De voordeur van zijn huis ligt meer dan een meter lager dan de weg. "In 2002 hadden ze hier nog 20 centimeter bovenop gebouwd. Afgelopen jaar verhoogden ze de kade nog met 30 centimeter. 50 centimeter in 20 jaar, dat is te veel. Veel te veel."

Tekst gaat veder onder de video.

Veenbodem

De reden dat de bodem op veel plekken in en rondom Schipluiden daalt, is omdat de regio op veengrond ligt. Veen is opgebouwd uit plantenresten. Hoe droger veengrond is, hoe meer het krimpt. Volgens Holtkamp zijn er meerdere redenen dat de grond in Schipluiden te droog is. "Allereerst wordt er te veel gedaan aan grondwateronttrekking. Boeren willen bijvoorbeeld hun grond droog houden, te natte veengrond is namelijk te slap om koeien op te houden of om te berijden met agrarische voertuigen. Maar door deze grondwateronttrekkingen klinkt de grond in, en zakt dus de bodem."

Daarnaast zijn de drogere zomers ook verantwoordelijk voor de bodemdaling. Holtkamp vindt dat in ieder geval het grondwaterpeil omhoog moet. "Het Hoogheemraadschap van Delfland is daar verantwoordelijk voor", zegt hij.

Samenwerken

Bij het Hoogheemraadschap van Delfland staat de bodemdaling hoog op de agenda. Hoogheemraad Manita Koop is verantwoordelijk voor het grondwater en de bodemdaling. "Het Hoogheemraadschap werkt nu al samen met boeren om te kijken hoe we dat grondwaterpeil op orde kunnen krijgen én houden."

Een van deze boeren is Arie van den Berg. Van den Berg is melkveehouder is het buitengebied van Schipluiden. Hij heeft ook veel te maken met bodemdaling. "Onze schuren en stallen staan op heipalen dus die verzakken niet. Maar de grond eromheen wel. De straat is alweer een centimeter of 15 lager dan de schuur, en dat moeten we dus eens in de zoveel tijd ophogen", vertelt Van den Berg.

'Veen in leven houden'

Van den Berg weet dat Delfland hier ook mee bezig is, maar het kan volgens hem wel allemaal wat sneller. "Veel boeren zijn hier niet mee bezig omdat ze hun eigen belangen voorop zetten. Dat is ook logisch want boeren is ondernemen, en dat moet winstgevend blijven."

Van den Berg vindt dan ook dat het waterschap nog meer kan doen. "Het nat houden van de grond heeft ook voordelen, er komen bijvoorbeeld veel weidevogels op af. Op deze manier kan het hoogheemraadschap de boeren ook stimuleren en belonen om de grond nat te houden. Op die manier kan het nog steeds winstgevend zijn. Zo kunnen we de veengrond in leven houden naar de toekomst toe."