Archief
Het Keringhuis

Het Keringhuis

Maeslantkering gaat sluiten: 'Moet nog 74 jaar mee kunnen gaan'

De Maeslantkering gaat aankomende zaterdag sluiten tijdens de jaarlijkse testsluiting. Het trekt altijd veel bezoekers en volgens Jeroen Kramer, manager van het Keringhuis, is dat ook belangrijk.

Er komen soms wel 5.000 mensen op een testsluiting af volgens Kramer. Hij is blij dat die mensen komen. "We zijn er soms te nuchter over. Maar als je hier werkt en je ziet hier mensen van over heel de wereld komen om dit te kunnen zien, ga je pas begrijpen hoe belangrijk die kering is. Dus we mogen er ook wel wat trotser op zijn", aldus Kramer.

26 jaar oud

De Maeslantkering is in 1997 opgeleverd en nu dus 26 jaar oud. De kering moest na de bouw 100 jaar mee kunnen gaan. "Dus dan kan je uitrekenen dat we nog 74 jaar te gaan hebben", aldus Kramer. Momenteel wordt er veel onderhoud aan de kering gepleegd. Zo worden de pompen vervangen en wordt de buitenkant opnieuw geverfd. Dat laatste duurt maar liefst vier jaar. Dat komt ook doordat er een groot deel van het jaar geen werkzaamheden mogen worden uitgevoerd. "Want 1 oktober begint het stormseizoen en dat duurt tot half april. In die maanden mag er geen onderhoud plaatsvinden", vertelt Kramer. Daarom vindt de testsluiting altijd in september plaats. "Om alles wat vervangen is te kunnen testen."

Jeroen Kramer loopt langs de Maeslantkering WOS

Ook droge voeten voor Hoek van Holland?

Jeroen Kramer woont zelf in Hoek van Holland, maar dat dorp ligt zelf vóór de Maeslantkering. Het wordt tijdens een storm dus niet beschermd door de waterkering. "Ik vertel mensen van over heel de wereld hoe veilig we zijn, maar ik woon zelf aan de verkeerde kant van de kering", lacht Kramer. Maar Hoekenezen en Westlanders hoeven zich volgens hem geen zorgen te maken. "Het voordeel is dat mensen die aan de kust wonen beschermd zijn door het strand en de duinen."

Tekst gaat verder onder de video.

Testen

Het testen gebeurt dus op zaterdag 16 september. Het sluiten van de Maeslantkering duurt twee uur, omdat het een flink proces is. "De kering moet eerst gaan drijven. Daarna wordt de kering uitgevaren om op positie te brengen", legt Kramer uit. Eenmaal op positie moet de kering afzinken. "Het systeem opent dan de kleppen onderin de wand. Daardoor stromen alle compartimenten vol met water. Door dat gewicht zinken we in anderhalf uur tijd naar de bodem", aldus Kramer.

Het testen gebeurt niet alleen om te kijken of het systeem nog werkt. Het is ook een test voor het operationele team. "Want naast dat het de grootste robot ter wereld is, kunnen we ook handmatig sluiten. De testsluiting wordt voor een deel dus ook door mensen gedaan. Zo wordt er gekeken of men goed samenwerkt en of ze het systeem op het juiste moment kunnen overnemen", legt Kramer uit.

Jeroen Kramer roept mensen op om naar de testsluiting te komen kijken.