Maassluizer vrijgesproken van betrokkenheid bij ripdeal
De rechtbank in Maastricht heeft een 30-jarige Maassluizer vrijgesproken van zijn betrokkenheid bij een zogenoemde ripdeal. Er kan niet overtuigend worden bewezen dat de man daar destijds bij aanwezig was.
De Maassluizer werd op 26 oktober rond 03.00 uur van de weg geplukt op de A15 ter hoogte van Hardinxveld-Giessendam. Hij reed op dat moment samen met een andere verdachte in een busje in de richting Rotterdam. Het busje rook sterk naar hennep en bleek eerder die nacht door een getuige te zijn gezien bij een overval in het Limburgse Landgraaf. In de woning zijn hennepplanten, geld en telefoons meegenomen. Ook is een buurtbewoner die kwam klagen over geluidsoverlast meermaals geslagen.
De vier personen die op dat moment in de woning waren, zijn door de politie meegenomen. Zo'n anderhalf uur later werden ook de twee mannen in het busje aangehouden.
Herkend
Een van de mannen die in de woning werden aangehouden, bleek een bewoner. Toen hij de volgende ochtend na een verhoor door een van de agenten terug naar zijn cel werd geleid, zag hij in de arrestanten-intakeruimte de twee mannen uit het busje zitten. Hij herkende de tweede verdachte, die de leiding zou hebben gehad over de overval. Op basis van een foto zei hij later ook de Maassluizer te herkennen als iemand die bovenaan de trap had gestaan.
Tijdens de rechtszaak zei de man echter te twijfelen over hoeveel mensen hij op het politiebureau had gezien. Ook bleken er tegenstrijdigheden en onjuistheden te zitten in zijn verklaringen. De rechtbank noemt de getuigenis daarom onbetrouwbaar.
Omdat ook op basis van telefoongegevens niet kan worden vastgesteld dat de Maassluizer in Landgraaf is geweest, blijft alleen het feit over dat hij in het busje zat dat is gebruikt bij de overval. Volgens de rechter kan echter niet worden geconcludeerd dat de verdachte direct na de overval al met het busje is meegereden. "Gelet op de tijdspanne tussen het wegrijden van de bus nabij de 'plaats delict' (omstreeks 00.30 uur) en het aantreffen van de bus in Hardinxveld-Giessenburg (omstreeks 02.53 uur) en de mastgegevens van de in het busje aan [medeverdachte] toe te schrijven telefoon, is er een periode van 45 minuten waarin er geen afstand is afgelegd. Wat zich in deze tijdspanne heeft afgespeeld, is niet vast te stellen."
De rechter kan daarom niet anders de man vrij te spreken.