Archief
WOS

WOS

De nachtmerrie van borstkanker: Marjoke's verhaal

De Naaldwijkse schrijfster Marjoke van Arnhem kreeg in 1998 te horen dat zij op 39-jarige leeftijd borstkanker had. Daarmee hield het niet op. In 2015 werd zij opnieuw geconfronteerd met borstkanker en het noodlot sloeg dit jaar nogmaals toe.

Borstkanker begint meestal in de melkklieren of de melkkanalen van de borst. De kanker komt vaak aan het licht als een knobbeltje in de borst. Bij Marjoke van Arnhem werd de kanker ook op die manier ontdekt. "In 1998 was ik nog onwetend over de ziekte. Na de diagnose heb ik eerst chemokuren gehad, daarna een borstbesparende operatie en wekenlang dagelijkse bestralingen. Ik heb ook nog brachytherapie gehad. Dat is verschrikkelijk, dat doen ze niet meer. Het hele traject heb ik op papier gezet en in de vorm van een (dag)boek in 2000 gepubliceerd."

Ik kon er heel rationeel over praten maar was emotioneel helemaal vlak geworden.

Marjoke van Arnhem

17 jaar rustig

Haar eerste man is in 2009 aan kanker overleden. In 2014 is Marjoke getrouwd met Hans en is zij oma geworden. 17 jaar leefde Marjoke haar leven zonder kanker. "Toen kreeg ik bij een controle opnieuw de diagnose borstkanker. De arts gaf aan dat waarschijnlijk de brachytherapie de oorzaak was. Ik was zo boos dat het mij weer overkwam! Ik wilde alles zo snel mogelijk achter me laten. Een deel van een borst is toen verwijderd en ze hebben ook een borstreconstructie gedaan. Ik heb over die periode niks op papier gezet. Ik ben het traject ondergaan en ben 'gewoon' op z'n Westlands weer doorgegaan. Achteraf gezien had ik meer tijd moeten nemen om met mijn emoties om te gaan. Ik kon er heel rationeel over praten maar was emotioneel helemaal vlak geworden. Dat is voor je lijf niet goed, je mag best een keer huilen of gillen."

Ik slaap met een kussentje tegen m'n borsten, ik mis ze.

Marjoke van Arnhem

Dit jaar, vlak voordat ze met haar man naar Spanje zou vertrekken om daar te overwinteren, kreeg ze te horen dat de kanker opnieuw was teruggekomen. "De camper stond letterlijk al voor de deur. De kanker was in een voorstadium, maar wel zo dat er serieus stappen ondernomen moesten worden. De eerste twee keer zat het in mijn rechterborst, nu in mijn gezonde borst. Het is heel moeilijk om de juiste keuze te maken. Je krijgt een 'menukaart' met tal van opties. Met mijn voorgeschiedenis heb ik besloten om niet meer te gaan voor chemokuren, bestralingen en behandelingen, maar te kiezen voor het verwijderen van mijn borsten. Dat was uiteraard heel ingrijpend. Maar ik had al zoveel aan mezelf laten sleutelen, het moest een keer ophouden."

"Binnen drie weken was ik geopereerd en tegelijk is de prothese in mijn andere borst verwijderd. Dat wilde ik eigenlijk al eerder laten doen, omdat ik altijd moe was. De borstreconstructie die ik eerder heb laten doen, verdient sowieso niet de schoonheidsprijs. Als ik 's ochtends onder de douche sta, denk ik weleens: mijn borst lijkt wel een slagveld; er is daar zo vaak in geopereerd! Natuurlijk zijn er tegenwoordig veel vormen van kunstborsten op de markt. Maar dat is niet hetzelfde. Als ik ga slapen, lig ik graag met mijn borst tegen een kussentje, want ik mis ze wel!"

Ik ben een gelukkig mens en we genieten van het leven.

Marjoke van Arnhem

Leef het leven

In mei en juni zijn Marjoke en Hans met de camper op reis geweest. "Het was heel goed om alles even los te laten. Het is buitengewoon fijn dat iedereen aan het thuisfront zo met je meeleeft, maar het was wel heerlijk om er niet dagelijks mee geconfronteerd te worden. Niemand vroeg tijdens onze trip: hoe is het met je? Ik ben na de operaties vervroegd met pensioen gegaan. Natuurlijk doe ik nog wel van alles, zoals boeken schrijven. En ik ben ook trouwambtenaar. Ik heb nog genoeg te doen en we hebben het goed. Het is trouwens geen garantie dat de kanker niet terugkomt; ik blijf onder controle. Maar niemand heeft de garantie dat hij gezond blijft! Ik heb wel geleerd om te relativeren: ik ben een gelukkig mens en we genieten van het leven: Viva la Vida, leef het leven!"

Inloophuis Carma

Het jaar van de krab 3.0

Uiteindelijk heeft zij besloten om toch een (dag)boek te schrijven om het verhaal compleet te maken en het van haar af te schrijven. "Het eerste boek heb ik aangevuld met herinneringen uit 2015. Dat waren krabbeltjes in een boekje en soms had ik ook wat ingesproken. Daarnaast heb ik mijn ervaringen van de derde keer borstkanker opgeschreven. Vandaar de titel van het boek: Het jaar van de krab 3.0."

De uitreiking van het boek vond plaats op de dag dat het precies 25 jaar geleden was dat Marjoke te horen kreeg dat zij borstkanker had. Het boek is opgedragen aan haar kleinkinderen en is uitgereikt door Mariska Bakker van Inloophuis Carma. Het boek is te koop via www.marjoke.nl of bij The Read Shop in Naaldwijk.

Kerncijfers

* Gevallen
De exacte oorzaken van borstkanker zijn niet volledig duidelijk, maar er zijn verschillende factoren die het risico op het ontwikkelen ervan kunnen vergroten. In de periode 2016-2019 zijn er 59.067 nieuwe gevallen van borstkanker geregistreerd in de Nederlandse Kankerregistratie. Dat betekent dat gemiddeld per jaar in Nederland 17,1 van de 10.000 vrouwen te maken krijgt met deze vorm van kanker. Hoewel ze hier buiten beschouwing worden gelaten, komt borstkanker ook bij mannen voor. In Nederland wordt jaarlijks bij circa 125 mannen de diagnose borstkanker gesteld.

* Diagnose
Vroegtijdige detectie (bijvoorbeeld door zelfonderzoek van de borsten) speelt een cruciale rol bij het verbeteren van de prognose en het vergroten van de overlevingskansen bij borstkanker, vooral als er risicofactoren in je familiegeschiedenis zijn. De diagnose van borstkanker houdt doorgaans in dat er mammografieën, echografieën en andere tests worden uitgevoerd om de aanwezigheid en kenmerken van de kanker vast te stellen. De behandelingsopties variëren afhankelijk van het stadium van de kanker en kunnen bestaan uit chirurgie, bestraling, chemotherapie, hormoontherapie, gerichte therapie en immunotherapie.

* Sterfte
In Nederland zijn volgens de CBS Doodsoorzakenstatistiek in de periode 2017 t/m 2020 12.285 vrouwen aan borstkanker overleden. Dat komt neer op jaarlijks gemiddeld 3.071 sterfgevallen en komt overeen met 3,5 sterfgevallen per 10.000 inwoners. In Haaglanden komen ten opzichte van de rest van Nederland minder gevallen per 10.000 inwoners voor (tussen 15,8 en 16,3 mensen).

* Overleving
88,6 procent van de patiënten met borstkanker is na 5 jaar nog in leven. Deze 'vijfjaarsoverleving' bij borstkanker wordt internationaal beschouwd als een indicator voor de kwaliteit van preventie en zorg op het gebied van deze vorm van kanker. Het doel bij de aanpak van kanker is de overleving en kwaliteit van leven bij patiënten te verbeteren. Goede preventie en zorg kunnen de prognose positief beïnvloeden. Daarbij valt te denken aan vroege opsporing door middel van screening en adequate behandeling volgens bewezen richtlijnen.

Bronnen:
- Nederlandse Kankerregistratie
- Integraal Kankercentrum Nederland
- CBS Doodsoorzakenstatistiek
- VZinfo (cijfers van RIVM/ministerie VWS)

Categorieen:
Nieuws Algemeen Westland