Archief
WOS

WOS

'Aantal incidenten op Hoekse strand niet afzwakken, maar valt alles mee'

Ruim 200.000 strandbezoekers zijn tot nu toe via de metro naar het Hoekse strand gekomen. Na een rondleiding voor fractievoorzitters door de dorpsraad stelde de Rotterdamse VVD vragen over de veiligheid op het Hoekse strand. Alweer?

In feite stelde de VVD dezelfde vragen als eerder dit jaar door Leefbaar Rotterdam waren gesteld. Aanleiding voor de vragen waren twee incidenten die dit jaar op het Hoekse strand hadden plaatsgevonden. Dorpsraadslid Ineke Vos vindt het jammer dat er twee dezelfde incidenten worden gebruikt om te suggereren dat sinds de komst van de metro de veiligheid op het strand in het geding is. "Ik wil het aantal incidenten niet afzwakken, maar het valt allemaal wel mee. Als je het aantal incidenten afzet tegen het aantal bezoekers, is dat marginaal. Uiteraard is ieder incident er één te veel, maar er is geen probleem om hier te handhaven. Dat heeft burgemeester Aboutaleb ook geantwoord op de vragen die de VVD en Leefbaar hadden gesteld."

Het lijkt wel de aankomst bij een Disneypark.

Miranda van Dijk

Hoek van Holland heeft ten opzichte van Westlandse kustplaatsen een groot strand; de bezoekers zitten heel verspreid. "Vandaag (dinsdagochtend, red.) lijkt het misschien niet zo druk, maar er zijn op dit moment zomaar 10.000 strandgasten", legt wijknetwerker Miranda van Dijk uit. "We zien dat er in de loop van de dag verschillende doelgroepen komen. Heel vroeg in de ochtend komen de surfers. Daarna komen vaak gepensioneerden. Die mogen gratis met de metro mee. We horen van de ondernemers dat zij in de ochtend nog nooit zoveel koffie met gebak hebben verkocht. Later op de dag komen ouders met kinderen en in de avond vaak een wat jongere doelgroep. Er zijn vijftien strandtenten met een verschillend aanbod. Veel mensen vinden het heerlijk om op het pad langs alle strandtenten te wandelen. Het strand trekt ook rolstoelgebruikers aan. Zeker nu je met de metro bijna op het strand aankomt. De Metro Aan Zee brengt doordeweeks driemaal per uur honderden bezoekers naar het Hoekse strand. Het lijkt hier wel de aankomst bij een Disneypark."

Experiment

De strandhub is het eerste gebouwtje dat je ziet als je uit de metro bij het Hoekse strand aankomt. Het is de centrale plek waar bezoekers, maar ook ondernemers terecht kunnen voor vragen, EHBO of een toiletbezoek. Onderdeel van de strandhub is de veiligheidspost. "Die wordt bemand door stadstoezicht, politievrijwilligers en ambtenaren", zegt Van Dijk. "Voor de bemensing hebben we een poule van medewerkers die zorgt dat er iedere dag voldoende bezetting is. Onze veiligheidspost is iedere dag tijdens kantooruren geopend. Gezamenlijk bepalen we wanneer het een 'topstranddag' is, dan blijven we langer open."

Bij een topstrandag blijven we langer open.

Miranda van Dijk

"Alle vragen die worden gesteld, noteren we. Regelmatig zijn dat vragen over spullen die verloren zijn geraakt. Wat we niet direct kunnen oplossen, inventariseren we. Een voorbeeld is de vraag of wij kluisjes hebben waar je bijvoorbeeld je kostbare spullen in kan doen. Dat is een idee waar we mee aan de slag kunnen. Het eerste jaar van de strandhub zien we als een experiment om te kijken hoe we het volgend jaar op het gebied van strandmanagement nog beter kunnen doen."

v.l.n.r. Miranda van Dijk, Inke Vos, Wilma van Oeffelt en Rob Lange. WOS

Zorg

Ondanks het toenemend aantal bezoekers neemt het aantal bezoeken aan de EHBO-post niet substantieel toe, zeggen EHBO'ers Rob Lange en Wilma van Oeffelt. "We denken dat we ook dit jaar weer aan 800 bezoeken komen. Iedere maand brengen wij verslag uit van wat we die maand gedaan hebben en wat er eventueel verbeterd kan worden. Daar staan alle behandelde bezoekers in, wat we gedaan hebben, hoeveel mensen er afgevoerd zijn en hoeveel uren we hebben gemaakt." Alle respect van de EHBO'ers gaat uit naar de huisartsenpost van Naaldwijk. "Dat is de enige organisatie die met ons praat. Iedere andere huisartsenpost in de regio wil niks met ons (EHBO'ers, red.) te maken hebben. De HAP in Naaldwijk moet je een bos bloemen geven." Ten slotte spreken Lange en Van Oeffelt hun zorgen uit: "Officieel moet hier bij warme dagen een ambulance staan. Maar dat lukt niet; die kunnen hun voertuigen niet meer bemensen. Dat probleem is uiteraard een landelijk probleem, maar dat zou wat mij betreft snel opgelost moeten worden. Als nu iemand niet lekker is, moeten ze meer dan een half uur op een ambulance wachten."

We tikken dit jaar een miljoen bezoekers aan.

Ineke Vos

"Er zijn veel mensen die hele goede dingen doen op het strand. Het gaat alleen niet helemaal gecoördineerd", zegt Vos. "Daarom pleit ik voor een strandmanager die alles (schoon, heel en veilig) in goede banen kan leiden. Iemand die boven de partijen staat. Dat mis ik en lijkt mij wel zo handig. Er zou wat mij betreft ook een beeldkwaliteitsplan moeten komen van wat er bijvoorbeeld wel of niet mag op het strand. Daarmee kunnen we ook hoger scoren met de blauwe vlag voor schoonste strand van Nederland. Ik vraag mij ook af of we het strand wel goed hebben ingericht voor het gebruik ervan en hoe het in de toekomst ontwikkeld kan worden. Bijvoorbeeld vakantiehuisjes, wat te doen met het naaktstrand of waar moet er een sportstrand komen. En hoe gaan we om met overnachtingen bij grote evenementen." Dat de metro naar het strand rijdt is volgens Vos en Van Dijk een goed begin. "Maar het is pas het begin. We hebben een prachtig strand. We tikken dit jaar waarschijnlijk een miljoen strandbezoekers aan. Nu moeten we doorpakken op het succes van de metro."