Archief
WOS/Jay Koek

WOS/Jay Koek

Arrestatie op Stena Line: mannen beschuldigd van sabotage gokkast

Gewapend met een stuk plastic en een visdraad zouden twee mannen in april van dit jaar een gokkast hebben gesaboteerd.

Dat deden ze op een bijzondere plek: aan boord van een veerboot van Stena Line met bestemming Hoek van Holland. Het duo zit vervolgens zeven dagen in voorarrest, meldt mediapartner Rijnmond na een zitting in de rechtbank.

De camera aan boord registreert haarfijn hoe een passagier op 28 april van dit jaar iets om zijn vinger lijkt te wikkelen en dan trekt. Hij speelt op dat moment op een fruitmachine. De mannen worden op volle zee aangehouden.

Omdat het allemaal in Nederlandse wateren zou zijn gebeurd, doet de kapitein in ons land aangifte. Drie maanden later moet het duo dat wordt beschuldigd van fraude voor de Dordtse rechter verschijnen. De verdachten zijn twee mannen van 35 en 40 uit Polen. Ze zijn niet aanwezig in de rechtbank.

"Het is een bekende truc", zegt de officier van justitie in de rechtszaal. Kort door de bocht: met een geprepareerd stuk plastic wordt 'de weg vrijgemaakt' en met een visdraadje kan het ingeworpen muntje weer worden terug gehengeld. Zo kan er gratis worden gespeeld en is er dus ook zonder inleg kans op de jackpot. Het wordt tijdens de rechtszaak niet duidelijk of de mannen ook daadwerkelijk geld winnen.

Week vast

"Hij had stemmen in zijn hoofd die hem het lieten doen", somt de aanklager een deel van het verhoor op. "Dat hij aan schizofrenie leidt, betwist ik niet. Maar hij wist op dat moment wel wat hij deed, want dit is een bekende methode die blijkt te werken."

"Het is niet de bedoeling dat er gratis wordt gespeeld. Er wordt een muntje ingegooid en dan begint het spinnen. Door een aangepaste strip plastic te gebruiken, kan er langdurig worden gespeeld."

'Veel' noemt advocaat Oliver Much die zeven dagen die zijn cliënt na de arrestatie in voorarrest zit. Volgens Much werd in die week de bewuste fruitmachine onderzocht. In de rechtbank betoogt hij onder andere dat de man zijn speelsessie begint met het inwerpen van een muntje. "Misschien heeft hij daarmee al punten verdiend en op die manier verder kunnen spelen", zegt de raadsman.

'Gebrekkig technisch onderzoek van de gokmachine'

Advocaat Much kan weinig begrip opbrengen voor de hele gang van zaken. Hij vraagt om vrijspraak. "We weten niet met zekerheid dat er misleiding in het spel is. Er is wel degelijk gespeeld met een muntje." Op de camerabeelden aan boord is te zien hoe er langere tijd wordt gespeeld zonder opnieuw geld in te werpen. Dat zou dus wellicht allemaal het gevolg kunnen zijn van gewonnen punten uit de eerste poging.

Much laakt het gebrekkige technisch onderzoek aan het apparaat dat geen duidelijkheid geeft. Onderzoek waardoor zijn cliënt dus een week vastzit.

Vrijspraak

De rechter gaat vervolgens mee met de advocaat en vindt het verhaal van de officier en het geleverde bewijs onvoldoende overtuigend. Er volgt vrijspraak voor de twee Polen die de ferry namen en hun geluk beproefden op een van de vele gokkasten.

Advocaat Much laat na afloop van de zaak weten dat hij een schadevergoeding zal eisen voor de onterechte week achter de tralies. In Nederland is die meestal 80 of 105 euro per dag, afhankelijk van de omstandigheden waarin de onjuist beschuldigde vast heeft gezeten.