Archief
Gemeente Westland

Hernieuwde overeenkomst toekomstbestendige Broekpolder

De grondeigenaren van de Broekpolder hebben donderdag samen met lokale en regionale overheden opnieuw een convenant ondertekend om plannen te ontwikkelen voor een toekomstbestendige, duurzame en goed bereikbare Broekpolder.

Het convenant is geldig tot eind 2026 en is een voortzetting van een eerder gesloten samenwerkingsovereenkomst tussen de grondeigenaren van de Broekpolder, de gemeente Westland, de provincie Zuid-Holland en het Hoogheemraadschap Delfland. De focus ligt op het aanpakken van de hedendaagse maatschappelijke uitdagingen, zoals het behoud van droge voeten en wonen in een tuinbouwgebied. Het uiteindelijke doel is om binnen de looptijd van dit convenant de overgang te maken van plannen naar de daadwerkelijke uitvoering van de vastgestelde ambities.

De Broekpolder is een belangrijk tuinbouwgebied in Westland. De polder wordt begrensd door de dorpen Wateringen, Kwintsheul en Honselersdijk en de Westlandroute N222. Broekpolder is een gebied van 600 hectare, voornamelijk bestemd voor en gevuld met kassen. Daarnaast wonen er 400 gezinnen. De polder heeft grote kansen om een toekomstbestendig en duurzaam glastuinbouwgebied te worden. Daarvoor moet er tussen nu en 2040 wel het nodige veranderen. Afgelopen jaren was Broekpolder2040 al eerder in het nieuws bij de WOS.