Archief
WOS/Jan Cammeraat

WOS/Jan Cammeraat

Banenmarkt nieuwkomers in Westland groot succes

Vele tientallen belangstellenden kwamen donderdag af op het eerste Job Event Westland in het Fletcher Hotel in Naaldwijk. De banenmarkt biedt nieuwkomers - zoals vluchtelingen - de kans om kennis te maken met bedrijven die zich tijdens het evenement presenteren.

De organisatie van het evenement was in handen van Patijnenburg. Organisator Peter Boverhoff was bijzonder tevreden over de belangstelling van zowel banenzoekers als banenaanbieders:
"Onze allereerste Job Event is een groot succes. Het is een gigantische drukte en we zijn inmiddels opgehouden met tellen hoeveel mensen hier zijn. Het succes is nog vele malen groter dan we van tevoren dachten. We hebben zo'n dertig bedrijven die een pitch houden in beeld en geluid voor de nieuwkomers. Die worden steeds met veel belangstelling gevolgd en vertaald in bijvoorbeeld het Arabisch. Er zijn zeker banen, maar die kunnen niet zo maar een op een ingevuld worden. Wij begeleiden via Patijnenburg waar het nodig is en kan. Niet alleen bij vaste banen, maar ook bij stage- of leerplekken. Vandaag blijkt maar weer dat als je elkaar gaat zoeken, elkaar ook vindt. Het evenement gaat zeker een vervolg krijgen!"

Pitches

Voor de bedrijven was er de mogelijkheid om zichzelf in een korte pitch neer te zetten en het bedrijf daarmee te profileren naar de kandidaten. Om het voor de nieuwkomers overzichtelijk te maken, waren de bedrijven ingedeeld per thema, zoals technische banen, werken in de logistiek of werken in de zorg.

Zorgorganisaties TZorg en 's Heeren Loo Het Westerhonk zijn er blanco ingestapt en staan zeker open voor het aanbieden van werk aan nieuwkomers. "De reacties zijn heel positief. Maar in de zorg is het wel belangrijk om Nederlands te kunnen spreken. Dat is nog wel een dingetje", zegt Lydia van TZorg. Heleen van Het Westerhonk heeft al acht kandidaten die zich hebben aangemeld. "Taal is wel de basis. We kunnen daarvoor taalstages organiseren. Dan nemen we ze mee op sleeptouw om de Nederlandse taal te leren."

Ilona en Suzan presenteren Beekenkamp Plants en zijn heel blij met de belangstelling. "We krijgen heel enthousiaste reacties. We gaan er vanuit dat er zeker goede matches tussen zitten. Twee mensen komen sowieso binnenkort bij ons langs. Natuurlijk is het voor de mensen fijn als ze goed Nederlands kunnen spreken. Maar bij ons kun je al snel aan de slag en hoef je niet per se het hoogste niveau te hebben. We kunnen in ieder geval zelf of via een externe organisatie helpen bij het leren van de Nederlandse taal. We zien ook dat de snelheid van leren echt van persoon tot persoon anders is."

Oude bekende

De aanwezige nieuwkomers, vaak vluchtelingen uit Arabische landen, zijn op dit moment al volop bezig met het leren van de Nederlandse taal en mogen soms al werken. Alleen het vinden van een passende baan is vaak lastig als je nog onbekend bent in het land. Het Job Event Westland moet het mogelijk maken werkzoekenden en banen met elkaar te te matchen.

Op het Job Event Westland waren ook 'bekende' nieuwkomers te vinden. Yasser en Osamah vertelden al eerder aan de WOS dat zij erg graag aan de slag willen. "De banenmarkt is een super idee. Op deze manier hebben we direct contact met bedrijven die ons graag een baan of stageplek willen bieden. Door de banenmarkt is de drempel om een werkgever te ontmoeten veel lager. We hebben met verschillende bedrijven kennisgemaakt en gaan binnenkort op bezoek op locatie. We zijn heel blij met dit initiatief en hopen dat het vaker wordt georganiseerd."