Archief
WOS/Jelle Gardien

WOS/Jelle Gardien

Geslaagd of niet? Leraren mochten het nieuws weer vertellen

Kan de vakantie beginnen? Of moet er nog herkanst worden? Woensdag hoorden middelbare scholieren of ze geslaagd zijn voor het eindexamen. Voor de leerlingen natuurlijk een spannende dag. Maar ook de leraren zijn benieuwd naar de uitslagen.

"Wij weten het ook pas net voordat we de leerlingen bellen", begint Claudia van der Hoeven, docent op het Lentiz vmbo Maasland. "Dus voor mij is het eigenlijk net zo spannend. Sommige klassen heb ik wel twee of drie jaar lesgegeven. Dus ik ben niet gespannen voor het bellen, maar wel voor de uitslagen."

Tekst gaat verder onder de video.

Op de school in Maasland heerst een trots gevoel. Maar liefst 94 procent van de examenkandidaten is geslaagd. De overige 6 procent is niet definitief gezakt, maar moet herkansen om alsnog te kunnen slagen. Voor Van der Hoeven dus veel leuke telefoontjes om te plegen. "Het is heel grappig", vertelt ze na het eerste telefoontje. "Die leerling staat mij na het nieuws niet gelijk te woord, maar gaat eerst heel hard gillen. En vervolgens gaan ze me bedanken, terwijl ze het natuurlijk zelf hebben gedaan."

Maar er zijn er dus ook tussen waar Van der Hoeven minder leuk nieuws te vertellen heeft. "Dan ga ik dat ook wel meteen vertellen, want die leerlingen zitten zo in spanning. Dan leg ik ze uit dat ze morgen op gesprek mogen komen en dat we alles gaan doen om te zorgen dat ze het alsnog halen. Gelukkig hebben we geen definitieve gezakten, dan zou het nog een andere boodschap zijn."

'Kroon op het werk'

Verderop staat docent Ronald Simons (ook wel Siem genoemd) in een kas van de school. Hij mag 40 leerlingen bellen, waarvan er 38 geslaagd zijn. Ook voor hem is dit een mooie dag. "Ik vind het lesgeven, die leerlingen zien groeien en dan op deze manier slagen het mooiste. Het slagen is de kroon op het werk", vertelt hij trots.

Ronald Simons (Siem) belt een geslaagde leerling. WOS/Jelle Gardien