Archief
Archief WOS

Archief WOS

Iedereen mag zegje doen over Westlands subsidiebeleid

Er is door B en W van Westland een voorontwerp van een nieuw subsidiebeleid opgesteld. In de komende maanden krijgen organisaties en ook de individuele burgers de gelegenheid hun mening daarover te geven.

De ontwikkeling van dit nieuwe beleid is in gang gezet door een rapport van de gemeentelijke Rekenkamercommissie in 2021. Deze toezichthouder stelde vast, dat er nogal wat aan te merken was op het subsidiebeleid van de gemeente Westland. Het college van B en W had door het ontbreken van beleidskaders nauwelijks idee of toegekende subsidies wel doeltreffend en doelmatig zijn. "En de gemeenteraad controleert daar niet op", aldus de commissie, "omdat deze geen evaluaties krijgt, maar daar ook niet om vraagt."
De raad besloot daarop de aanbevelingen van de commissie over te nemen. Na een subsidiedebat met raadsleden en een bijeenkomst met subsidiepartners heeft het college nu een voorontwerp van een nieuw subsidiebeleid en subsidieregeling naar de raad gestuurd.

Maatschappelijke doelen

Met subsidies beoogt de gemeente haar maatschappelijke doelen te realiseren, zo staat in het voorontwerp. De gemeente geeft sturing aan dit proces door inwoners, (vrijwilligers)organisaties en instellingen in staat te stellen om binnen het gemeentelijk beleid met behulp van subsidies passende activiteiten te realiseren. Hierbij moet worden gedacht aan activiteiten die (nog) niet financieel rendabel zijn en waarvoor steun van de gemeente nodig is om ze te kunnen (blijven) uitvoeren.

Elke organisatie of persoon die meent te kunnen bijdragen aan het gewenste maatschappelijke doel wordt in staat gesteld een subsidieaanvraag te doen. Zijn er meerdere partijen met een vergelijkbaar aanbod, dan kan elk een aanvraag doen. Wie een aanvraag kan indienen - organisaties al of niet in de vorm van een rechtspersoon, particulieren - wordt bepaald in de eveneens nieuwe subsidieregeling.

Voor de aanvraag van een subsidie wordt gedacht aan een ondergrens van 500 euro. Wel kunnen organisaties aanvragen bundelen om boven dat minimumbedrag te komen. Voor subsidies tot 10.000 euro kan om verantwoording achteraf gevraagd worden. Boven dat bedrag is altijd een inhoudelijke en financiële verantwoording noodzakelijk.

Presentatie

Er komt eerst nog een presentatie in de gemeenteraad (op 6 september). Mede aan de hand van wensen uit de raad wordt het voorontwerp vervolgens verfijnd tot een ontwerp. Volgens het plan van B en W worden de ontwerp-stukken daarna voor inspraak vrijgegeven, opdat iedere belanghebbende de gelegenheid heeft om zienswijzen in te dienen. Die periode van vier weken begint op 25 september en duurt tot 23 oktober.

Aan het begin van de inspraakperiode krijgen alle subsidiepartners die het afgelopen jaar een subsidie hebben aangevraagd een brief met het verzoek om een zienswijze te geven tijdens de inspraakperiode. Dit geldt ook voor de huurders van gemeentelijk vastgoed, gezien de samenhang met het in ontwikkeling zijnde huurprijzenbeleid. Ook worden inwoners/bedrijven in het algemeen betrokken door de stukken op de gemeentelijke website te plaatsen (met reactiemogelijkheid) en wordt in het huis aan huisblad aangegeven waar de stukken online ingezien kunnen worden.

Na verwerking van de zienswijzen worden het subsidiebeleid Westland en de Algemene Subsidieverordening 2024 in november of uiterlijk december aan de gemeenteraad voorgelegd ter besluitvorming.

Categorieen:
Nieuws Politiek Westland