Archief
Mieke van Leeuwen

Mieke van Leeuwen

Valto twee keer kampioen: 'Bondscoach heeft nog niet gebeld'

Voor de korfballers van Valto kan het dit seizoen niet op. Na de titel in de zaal werd de ploeg uit De Lier vorige week ook kampioen op het veld. Het succes? "Iedereen is een andere keer belangrijk."

Dankzij een 14-17 overwinning bij Nieuwerkerk vierde Valto afgelopen zaterdag het kampioenschap in de overgangsklasse D op het veld. Drie maanden eerder werden de Westlanders ook al zaalkampioen. Dat het zo'n mooi jaar zou worden, had aanvoerder Frank de Rijcke vooraf niet gedacht. "We hadden verwacht dat we in de zaal zouden promoveren. Op het veld, moet ik heel eerlijk zeggen, dacht ik dat we tussen de tweede en vierde plek zouden eindigen. En een andere ploeg dus kampioen zou worden", zegt hij in de WOS-talkshow Aan Tafel.

Dat toch Valto bovenaan staat, is niet te danken aan één speler in het bijzonder. "We zijn met het hele team het hele seizoen fit gebleven, er waren geen lange blessures. En dit seizoen is iedereen een andere week goed geweest. Het is niet dat één of twee spelers elke week goed moesten zijn, maar de ene keer is Romee (Valstar, red.) belangrijk, dan Thom (Voskamp, red.) en dan Laurens (Verbaan, red.) weer. Iedereen kan belangrijk zijn en veel doelpunten maken."

Romee Valstar beaamt dat. "We zijn dit jaar niet afhankelijk geweest van één of twee mensen, maar elke week iemand anders opstond. En dat mensen zich die week ook in hun rol schikten. De ene week meer ondersteunend, dan weer meer aanvallend", aldus Valstar. "Iedereen offert zich op als dag nodig is."

Naar de ereklasse

In de zaal gaat Valto nu één niveau omhoog, naar de hoofdklasse. Op het veld promoveert de ploeg door een nieuwe indeling zelfs naar het hoogste niveau, de ereklasse. "Echt bizar", noemt Valstar dat. "Het voelt nog niet helemaal werkelijk."

En dan de kansen op dat niveau. Hoe worden die ingeschat? "Er komt een reorganisatie binnen het korfbal en ze gaan de poules vooral regionaal maken", weet aanvoerder De Rijcke. "Dus er zijn wel teams hier in de regio die in die klasse komen, waar wij ook wel van kunnen winnen. Maar er zijn ook teams in de regio waar mensen uit het Nederlands team spelen. Die zijn misschien ietsjes beter."

Mieke van Leeuwen

Moet de bondscoach in de zoektocht naar nieuwe potentiële internationals niet eens langskomen in De Lier? Hij heeft in elk geval nog niet gebeld. "Nee, misschien omdat de telefoon op stil stond", grapt De Rijcke.

Het hele gesprek over het kampioenschap van Valto zie je vrijdagavond vanaf 18.00 uur op WOS TV in de talkshow Aan Tafel. De uitzending is daarna ook te bekijken via Uitzending Gemist op WOS.nl.