Archief
WOS/Sjoerd de Vos

ODO gaat ook op veld voor promotie

De korfballers van ODO vierden eerder deze maand de tweede plaats in de zaalcompetitie en de daarbij behorende promotie naar de eerste klasse. De ploeg uit Maasland hoopt nu ook op het veld promotie te bewerkstelligen.

ODO staat na acht wedstrijden op de vijfde plek in de tweede klasse F. Maar de vierde plek is zeker nog in zicht. "Veilig zijn we zeker", weet trainer Patrick Bezemer in gesprek met WOS Sport. "Maar op het veld gaan we volgend jaar terug naar kleinere poules. De eerste vier promoveren We staan één punt achter op de promotieplaats. We gaan er dus zeker voor om op het veld ook te promoveren naar de eerste klasse."

De veldcompetitie wordt zaterdag hervat. ODO treft dan in eigen huis de nummer 3 Phoenix. "Dat is best een lastige tegenstander, zij spelen best fysiek korfbal. Voor ons is het belangrijk om gelijk punten te pakken en ik denk dat dat ook mogelijk is. Zij hebben het in de zaal moeizaam gedaan in de eerste klasse en wij komen juist heel goed de zaal uit. Ik heb zeker de hoop dat we er gelijk kunnen staan en voor een verrassing kunnen zorgen."

Beluister het hele interview met Patrick Bezemer bij WOS Sport:

Poules van vier

De veldcompetitie wordt met ingang van het seizoen 2023/24 een competitie die uit twee gesplitste veldcompetities bestaat. Eén volledige competitie met vier teams vóór het zaalseizoen en een volledige competitie met vier teams ná de zaal. De eindstanden in de poules van de najaarscompetitie bepalen de inrichting van de niveaus in de voorjaarscompetitie. Hiermee wordt gerealiseerd dat de teams zoveel mogelijk wedstrijden spelen tegen teams met een vergelijkbaar niveau. Door het spelen in poules van vier, spelen teams per competitie twee wedstrijden minder.

Ondo gaat voor plek 7

Het vorig seizoen naar de overgangsklasse gepromoveerde Ondo staat bij de hervatting van het veldseizoen op de laatste plaats. Door de nieuwe indeling en versterkte promotie is de ploeg uit 's-Gravenzande daarmee wel al zeker van een plek op hetzelfde niveau volgend jaar. Maar trainer Tom van de Burgt wil meer. Zijn ploeg speelt in de eerste drie wedstrijden onder andere thuis tegen directe concurrenten Koag (komende zaterdag) en KCR. "Die moeten we winnen om te zorgen dat we in ieder geval één of twee plekjes kunnen stijgen."

De wedstrijd tegen Koag is wat dat betreft een sleutelwedsdtrijd. "Op het moment dat je daar verliest sta je drie punten achter en heb je de zevende plaats niet meer in eigen hand. En met een zevende plek zou je al kunnen promoveren naar de hoofdklasse.

Het hele verhaal van Tom van de Burgt hoor je hier:

Promotie/degradatie

Overgangsklasse:
- De nummers 1 van alle poules én de twee beste nummers 2 promoveren naar de ereklasse. De twee slechtste nummers 2 spelen play-offs voor promotie naar de ereklasse (winnaars) of hoofdklasse (verliezers).
- De nummers 3, 4, 5, 6 en 7 promoveren naar de hoofdklasse.
- De nummers 8 blijven in de overgangsklasse.

Eerste klasse
- De nummers 1 van alle poules én de twee beste nummers 2 promoveren naar de hoofdklasse.
- De overige nummers 2 én de nummers 3 en 4 promoveren naar de overgangsklasse.
- De nummers 5, 6, 7 en 8 blijven in de eerste klasse.

Tweede klasse
- De nummers 1 van alle poules én de drie beste nummers 2 promoveren naar de overgangsklasse.
- De overige nummers 2 én de nummers 3 en 4 promoveren naar de eerste klasse.
- De nummers 5, 6 en 7 blijven in de tweede klasse.
- De nummers 8 degraderen naar de derde klasse.

Valto nog ongeslagen

Valto, dat in de zaal kampioen werd, staat op het veld nog ongeslagen bovenaan. "Het gaat heel goed dit jaar", vindt ook assistent-trainer Thomas Reijgersberg. Die eerste plek zou aan het eind van de competitie promotie naar de ereklasse betekenen.

Een belangrijke stap kan zaterdag worden gezet, als de Lierenaren afreizen naar Gorinchem. Daar staat het duel met nummer 3 GKV/Enomics op het programma. "Als we die winnen staan we zeven punten voor. Dan hebben we een heel groot gat geslagen. Twee weken later krijgen we gelijk de nummer 2 Excelsior en dan kunnen we met hen ook weer een groot gat slaan."

Of die twee partijen ook daadwerkelijk in winst worden omgezet, is nog maar de vraag. "Het is best een moeilijke poule op het veld. We hebben het heel goed gedaan in de eerste helft van de veldcompetitie, maar we moeten niet te vroeg juichen.

WOS Sport interviewde Thomas Reijgersberg:

Maassluis en Dijkvogels

Naast Valto, Ondo en ODO zijn er nog twee ploegen uit onze regio actief in het wedstrijdkorfbal: Ckc Maassluis en het Maasdijkse Dijkvogels.

Maassluis is - met een vernieuwd team - bezig aan een prima seizoen in de eerste klasse. De ploeg staat momenteel op de tweede plaats en die geeft aan het einde van het seizoen recht op promotie naar de overgangsklasse. Maassluis speelt zaterdag in Den Haag tegen Achilles, de nummer 6. De heenwedstrijd leverde een nipte zege (12-11) op.

Promovendus Dijkvogels heeft het lastig in de tweede klasse en staat na acht duels op de een-na-laatste plaats. Mocht het daar ook aan het einde van dit seizoen staan, dan blijft de ploeg actief op dit niveau. Dijkvogels treft als eerste de nummer 5 Reeuwijk. Hekkensluiter Wion komt op 20 mei op bezoek in Maasdijk.

Programma zaterdag 22 april

Overgangsklasse D
15.30 GKV | Enomics - Valto
16.00 Ondo - Koag

Eerste klasse G
15.30 Achilles - Maassluis

Tweede klasse F
16.00 ODO - Phoenix

Tweede klasse G
16.00 Dijkvogels - Reeuwijk