Archief
WOS

WOS

Bijzondere fotocollectie oud-burgemeester Maassluis

In het stadsarchief van Vlaardingen is zaterdag een bijzondere collectie van foto's van de voormalig Maassluise burgemeester Van Dijke te zien.

Theo van Dijke is van 1973 - 1979 burgemeester van Maassluis geweest. Inmiddels is Van Dijke overleden. Hij heeft fotoalbums geschonken aan het Maassluise stadsarchief, dat in het stadsarchief van Vlaardingen is ondergebracht. Hjalmar Teunissen is erfgoedmedewerker Beeld en Geluid in Vlaardingen: "Onlangs hebben we al zijn fotoalbums uit die tijd gekregen van zijn dochter. Daar zijn wij hartstikke blij mee."

De foto's zijn in perfecte staat. In de collectie bevinden zich ook toespraken van Van Dijke voor de raad en andere documenten uit die tijd. Het geeft volgens Teunissen een goed beeld wat voor persoon Van Dijke in de jaren zeventig was. "Het was een hele open burgemeester. Dat blijkt ook uit de manier waarop het nieuwe stadhuis werd gebouwd. Dat moest geen statussymbool zijn maar een dienstencentrum worden. Het stadhuis was vooral bestemd voor de inwoners van Maassluis. Wat ook bijzonder is, dat hij graag in debat wilde met de jeugd van Maassluis. Hij heeft de jeugd ontmoet in jeugdsociëteit De Toverbal. Tieners mochten hem ook privévragen stellen. Dat was bijzonder voor die tijd."

Bijzondere items

Van Dijke is door leerlingen van de Paulusschool in Maassluis benoemd tot eremeester van de school. "Hij vond dat kennelijk zo bijzonder dat hij dat document bewaard heeft." Ook de calamiteitenkaart van de burgemeester is zo'n bijzonder onderdeel van de collectie in het archief.

"Een andere bijzonder foto is een foto toen het zeventieneeuws schilderij van het oude stadshuis naar het nieuwe stadhuis werd gebracht", vertelt Teunissen. "Als je zo'n schilderij tegenwoordig wilt overbrengen, moet je het verpakt met een speciaal transport vervoeren. Maar op de foto is te zien dat het schilderij gewoon met de hand over straat werd vervoerd."

De hele collectie is op zaterdag 10 juni van 10.00 tot 16.00 uur te bekijken in het stadsarchief aan Plein Emaus 5 in Vlaardingen..