Archief
WOS/Peer Verweij

WOS/Peer Verweij

Eén kampioen, (nog) geen degradanten: zo verging het de clubs in de regio

Het reguliere voetbalseizoen zit erop. De komende weken wordt alleen nog nacompetitie gespeeld. Maar hoe hebben de ploegen in onze regio het deze jaargang gedaan? Een overzicht.

Tweede divisie

Excelsior Maassluis beleefde een moeizaam seizoen en eindigt en leek op de nacompetitie af te stevenen. Pas op de laatste speeldag, na een 0-0 gelijkspel tegen AFC kon de ploeg van trainer Steye Jacobs zich handhaven. De Maassluizers eindigen op gemaakte doelsaldo op de veertiende plaats, waardoor niet Excelsior maar TEC tegen degradatie gaat strijden.

Vierde divisie A (zaterdag)

FC 's-Gravenzande kende wisselende resultaten; zo won het in de eerste periode vijf keer, maar verloor de ploeg net zoveel wedstrijden. Na dertig wedstrijden eindigt FC 's-Gravenzande op de negende plek en daardoor acteren de Westlanders ook volgend seizoen weer op dit niveau.

Vierde divisie A (zondag)

Met drie overwinningen (alle 4-2) uit de eerste drie wedstrijden beleefde de zondagploeg van Westlandia een wereldstart aan het seizoen 2022/23. De Naaldwijkers leken al vroeg op weg naar een terugkeer naar de derde divisie. Daarna ging het toch minder en werden 3-0 overwinningen afgewisseld met 1-5 en 1-6 nederlagen. Even was er de hoop op de titel in de tweede periode, maar ook die werd net gemist. De laatste weken speelde Westlandia al nergens meer voor. De ploeg eindigt in de anonieme middenmoot.

Eerste klasse B

Velo was in de eerste periode ongeslagen en had daardoor een ticket voor de nacompetitie om promotie al vroeg binnen. De 3-1 nederlaag tegen Nootdorp begin december bleek echter het startsein van meer wisselende resultaten. De tweede en derde periode verliepen wat moeizamer. Na de 3-1 overwinning tegen Die Haghe zaterdag eindigen de Wateringers op de derde plaats. Maar de komende week volgen nog wedstrijden om promotie naar de vierde divisie.

Door de versterkte degradatieregeling speelde Honselersdijk zich pas vorige week tegen Den Hoorn écht veilig. Vooral een matige eerste periode (twee keer winst en vijf keer verlies) zorgde ervoor dat de oranjehemden lang moesten vrezen voor de nacompetitie. Honselersdijk eindigt op plek 8

Van bijna kampioen op zondag naar strijden tegen degradatie op de zaterdag. Het kan verkeren voor Den Hoorn, dat afgelopen zomer horizontaal overstapte van zondag naar zaterdag. Vooral een gebrek aan scoringsvermogen heeft de ploeg uit Midden-Delfland opgebroken. Na degradant DHC (16 doelpunten) maakte Den Hoorn de minste goals (34 - aanpassen na zaterdag). Dit terwijl de ploeg verdedigend gezien (32 doelpunten tegen - aanpassen na zaterdag) juist tot de betere teams behoort. De twee strafpunten vanwege wanordelijkheden in het duel met Velo hebben ook niet meegeholpen. Den Hoorn eindigt op de elfde plaats en speelt nu nacompetitie tegen degradatie.

Tweede klasse E

Het zaterdagelftal van Westlandia kende een prima seizoen en kon nog lang nog enigszins in het spoor blijven van kampioen FC Skillz. Ook een periodetitel was een maand geleden nog mogelijk. Maar nadat de Naaldwijkers zich eind april veilig speelden en feitelijk alleen nog voor de eer speelden, volgden twee nederlagen: eerst tegen laagvlieger Wilhelmus, daarna tegen FC Skillz. Door de 4-1 overwinning tegen Vitesse Delft eindigt Westlandia op de vijfde plek.

HVC'10 begon matig aan het seizoen, met slechts één overwinning in de eerste periode. Daarna ging het beter. De mannen van scheidend trainer Piet Boon eindigen op de negende plaats en zou daarmee normaal gesproken in veilige haven zijn. Door de versterkte degradatieregeling moeten de Hoekenezen echter alsnog de nacompetitie in om te strijden tegen degradatie

Derde klasse B

De kampioen van de 'fietspoule' was dit seizoen al vroeg duidelijk. Sportclub Monster had halverwege het seizoen al tien punten voorsprong op achtervolger Verburch en het was eigenlijk niet meer de vraag wie de titel zou pakken, maar wanneer Monster dat zou doen. Door een paar gelijke spelen en één nederlaag (tegen Lyra) gebeurde het uiteindelijk 'pas' twee weken geleden tegen Verburch. Monster is van alle regioploegen de enige kampioen en speelt volgend seizoen in de tweede klasse.

Achter Monster streden Verburch en Lyra om de tweede plek en kregen daarbij later ook nog gezelschap van Duindorp. Na een spannend competitieslot is die tweede plek uiteindelijk voor Verburch. Lyra eindigt als derde en vierde is dus Duindorp. Alle drie de ploegen gaan de nacompetitie nog in om promotie af te dwingen naar de tweede klasse.

In de derde klasse B zijn ook MVV'27 (vijfde), KMD (zesde), Naaldwijk (zevende) en Schipluiden (achtste) veilig en dus verzekerd van nog een seizoen op dit niveau. Voor KMD en Schipluiden ploegen was dat overigens pas vorige week echt een feit. Naaldwijk leek aan het begin van dit seizoen met Verburch en Lyra te mogen meestrijden om plek 2, maar na de eerste periode kwam de klad erin.

Derde klasse D

VDL speelde een moeizaam seizoen en begon eigenlijk te laat met winnen. De Maassluizers wonnen in de eerste twee periodes slechts twee keer, terwijl het sinds 18 maart liefst zeven keer zegevierde en behoort daarmee tot de beste ploegen van de derde periode. Toch was het halen van de nacompetitie tegen degradatie het hoogst haalbare. Na de 1-0 overwinning tegen DVO'32 eindigt VDL op de elfde plaats en moet het dus gaan strijden tegen degradatie.

Vierde klasse C

De eerste periode was matig, daarna deed Quintus het iets beter. Een plek in de middenmoot (6) is het resultaat. De Heulenaren zijn veilig en spelen daarmee na de zomer voor het negende seizoen op rij in de vierde klasse.

Vierde klasse E

Dat Maasdijk niet kon meedoen om het kampioenschap, heeft vooral te maken met een wisselvallige eerste periode (vier zeges, één gelijkspel en drie nederlagen). Zowel in de tweede als de derde periode behoorde het tot de betere ploegen. Maasdijk eindigt op de vierde plaats en verzekerde zich vorige week al van nacompetitie om promotie. Keren de Westlanders na vier seizoenen eindelijk terug in de derde klasse?

MSV'71 miste vorig seizoen op doelsaldo de titel in de vierde klasse en dat was vooral door een dubieuze zege van de toenmalige kampioen Houtwijk. Deze jaargang kwamen de Maassluizers niet in de buurt van de koppositie. Na een seizoen met (bijna) evenveel overwinningen (11) als nederlagen (10) eindigt MSV'71 op de zevende plaats en speelt het volgend seizoen opnieuw op dit niveau.