Archief
WOS

Definitief groen licht voor collectieve zuivering afvalwater

Een deel van de Westlandse tuinders gaat hun afvalwater samen zuiveren. De Waterzuiveringscoƶperatie Westland en het Hoogheemraadschap van Delfland tekenden daarvoor deze week een overeenkomst.

In november vorig jaar gaven de leden van de coöperatie, zo'n 300 tuinders in de polder Noordland-Nieuwland (bij 's-Gravenzande) en De Lier, al groen licht voor het plan. Tuinders proberen het water in hun kassen zoveel mogelijk hergebruiken. Maar soms blijft er vaak restwater over. Daar zitten dan gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen in. Die moeten er eerst uit voordat het in de riolering kan worden geloosd. Glastuinbouw Nederland vroeg eerder al aan het hoogheemraadschap of het waterschap het zuiveren van restwater centraal kan uitvoeren voor de ondernemers.

Beoogde locatie is bij de AWZI in Hoek van Holland. Hier naar wordt verhouding het meeste water uit de glastuinbouw wordt aangevoerd. Delfland gaat daar een nieuwe installatie neerzetten. Die haalt niet alleen afvalstoffen uit de tuinbouw uit het water, maar ook bijvoorbeeld medicijnresten uit het rioolwater.

De kosten komen voor rekening van de tuinders. Volgens de huidige planning is de collectieve zuivering januari 2024 in bedrijf. Dan wordt over tien jaar besloten of en zo ja, op welke wijze de samenwerking tussen de waterzuiveringscoöperatie en het hoogheemraadschap wordt voortgezet.

Dat de overeenkomst nu pas is getekend, komt omdat de kosten uiteindelijk hoger uitvielen en er daardoor eerst een nieuw voorstel naar het waterschapsbestuur moest.