Archief
WOS

Groen licht collectieve zuivering Westlandse tuinders

De tuinders die zijn verenigd in de Waterzuiveringscoöperatie Westland hebben unaniem ingestemd met de realisatie van een collectieve zuivering bij de afvalwaterzuiveringsinstallatie Nieuwe Waterweg in Hoek van Holland.

Daarmee is de weg voor het bestuur van de coöperatie vrij om een overeenkomst te tekenen met het Hoogheemraadschap van Delfland, die de zuiveringsinstallatie zal realiseren. De coöperatie bestaat uit zo'n 300 tuinders in de polder Noordland-Nieuwland (bij 's-Gravenzande) en De Lier.

Hoewel tuinders het water in hun kassen zoveel mogelijk hergebruiken, blijft er vaak restwater over. Dat moet worden ontdaan van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen, voordat het op de riolering kan worden geloosd. Glastuinbouw Nederland heeft Delfland gevraagd of het waterschap het zuiveren van restwater centraal kan uitvoeren voor de ondernemers.

Dat gaat nu gebeuren bij de AWZI in Hoek van Holland. Hier naar verhouding het meeste water uit de glastuinbouw wordt aangevoerd. Het Hoogheemraadschap van Delfland gaat daar een nieuwe installatie neerzetten. Die haalt niet alleen afvalstoffen uit de tuinbouw uit het water, maar ook bijvoorbeeld medicijnresten uit het rioolwater.

De kosten komen voor rekening van de tuinders. Volgens de huidige planning is de collectieve zuivering januari 2024 in bedrijf. In 2034 wordt besloten of en zo ja, op welke wijze de samenwerking tussen de waterzuiveringscoöperatie en het hoogheemraadschap wordt voortgezet.