Archief
Bart van Vliet

Hoogheemraadschap Delfland krijgt rechtse coalitie

De politieke partijen in het Hoogheemraadschap van Delfland zijn eruit. De fracties van de BoerBurgerBeweging, VVD, CDA/CU-SGP en Natuurterreinen gaan samen 'regeren'.

De fracties bereikten deze donderdag een coalitieakkoord samen met de fracties Ongebouwd, BVNL en JA21. Het akkoord is getiteld 'Water voor Mens en Natuur. Een trendbreuk in waterbeheer'. Belangrijkste thema is de waterkwaliteit, vanwege de urgentie is dit ook het meest concreet uitgewerkte onderdeel. Eind 2027 moet het watersysteem van Delfland namelijk voldoen aan de doelen uit de Kaderrichtlijn Water.

Naast de dingen die op het gebied van waterkwaliteit nu al worden gedaan, is ook een grotere en deels andere inspanning nodig. "Bijvoorbeeld door extra te investeren in handhaving, participatie en nieuwe werkwijzen in de waterketen. Deze hogere ambities en te bereiken doelstellingen markeren een trendbreuk", zo schrijven de partijen in een persbericht.

Andere onderwerpen die in het coalitieakkoord (op hoofdlijnen) zijn beschreven: klimaatverandering, natuurlijk evenwicht, waterketen en waterveiligheid.

Rechtse coalitie

De BoerBurgerBeweging was medio maart de winnaar van de verkiezingen in het waterschap. De nieuwkomer behaalde, overigens net als de VVD en Water Natuurlijk, vier zetels. De BBB mocht dan ook het voortouw nemen. Eerder kwam verkenner Bert Blase al tot de conclusie dat BoerBurgerBeweging, VVD, CDA/CU-SGP en Natuurterreinen de 'romp' moesten vormen van het nieuwe bestuur.

Met de vorming van een rechtse coalitie waren de progressieve fracties in het algemeen bestuur destijds niet blij. "Wij maken ons grote zorgen of een coalitie op zo’n smalle rechtse basis de grote uitdagingen op het gebied van waterkwaliteit, natuurherstel en klimaatverandering wel voortvarend wil aanpakken. Dat is niet goed voor Delfland en slecht nieuws voor de mensen, bedrijven, dieren en planten in ons gebied", schreven AWP, PvdD, PvdA en Water Natuurlijk destijds.
Meerdere leden van natuurvereniging Natuurlijk Delfland lieten in de afgelopen weken blijken niet blij te zijn met het feit dat de fractie Natuurterreinen deelneemt aan de coalitie. Die fractie vertegenwoordigt namelijk de belangen van Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en het Zuid-Hollands Landschap. Ondanks meerdere brieven om uit de onderhandelingen te stappen, is de fractie toch een coalitiepartij geworden.

Dagelijks bestuur

Het nieuwe college van Delfland bestaat uit bestuurders van BBB (Robert Tieman), VVD (Peter Ouwendijk), CDA/CU-SGP (Manita Koop) en Natuurterreinen (Stijn van Boxmeer). Ouwendijk en Koop waren de afgelopen vier jaar ook al hoogheemraad. Het viertal wordt voorgedragen voor installatie tijdens de verenigde vergadering van 1 juni.