Archief
HH Delfland

HH Delfland

Advies: BBB, VVD en christelijke partij vormen 'romp' bestuur Delfland

Het nieuwe dagelijks bestuur in het Hoogheemraadschap in Delfland wordt mogelijk gevormd door winnaar BoerBurgerBeweging, de VVD, een christelijke partij en de vaste fractie Natuurterreinen. Dat blijkt uit het advies van verkenner Bert Blase.

Blase was door BBB aangesteld als verkenner. Na een reeks gesprekken met alle fracties van het nieuwe algemene bestuur van Delfland presenteerde hij eind vorige week zijn advies aan fractievoorzitter Nieske Dijkshoorn van BBB. Maandag is het advies gepresenteerd: de fracties van BBB, VVD, CDA/CU-SGP en Natuurterreinen zouden de 'romp' van het nieuwe bestuur moeten vormen. Bij de totstandkoming van het nieuwe akkoord zouden ook de andere fracties betrokken moeten worden.

BBB neemt de adviezen van de verkenner over en gaat snel aan de slag met het opstellen van een nieuw akkoord voor Delfland samen met de overige fracties.

'Buitengesloten'

Intussen voelen de vier progressieve fracties AWP (3 zetels), PvdD (3 zetels), PvdA (3 zetels) en Water Natuurlijk (4 zetels) zich buitengesloten. Volgens de partijen willen BBB en VVD niet met hen praten. "In plaats daarvan willen BBB en VVD een rechtse meerderheid bij elkaar sprokkelen met de kleine partijen met 1 of 2 zetels en de niet-gekozen geborgde zetels", zo is te lezen in een verklaring.

"Wij maken ons grote zorgen of een coalitie op zo’n smalle rechtse basis de grote uitdagingen op het gebied van waterkwaliteit, natuurherstel en klimaatverandering wel voortvarend wil aanpakken. Dat is niet goed voor Delfland en slecht nieuws voor de mensen, bedrijven, dieren en planten in ons gebied."