Archief
Tuinbouw Ondernemersprijs

Tuinbouw Ondernemersprijs

Theelers wint themaprijs Tuinbouw Ondernemersprijs

Tuinbouwafval laten verdwijnen in de vuilnisbak? Zonde, vinden de eigenaren van Westlandpeppers in De Lier. Ze maken er thee van, en dat wordt gewaardeerd.

De 'Theelers' zoals ze zich noemen, ontvingen woensdag de themaprijs Nieuwe Teelt, Nieuwe Toepassingen bij de uitreking van de Tuinbouw Ondernemersprijs 2023.

Theelers is een samenwerking van de bedrijven Westlandpeppers (De Lier), de kwekers Gova (Nispen), Corn Bak Bromelia (Assendelft) en De Kruidenaer (Etten-Leur).

"De naam Theelers was snel geboren", lacht Pieter Boekesteijn - die samen met zijn broers Henk en Dolf Westlandpeppers runt. "We telen pepers, maar ook currybladeren", legt hij uit in de kantine van het bedrijf, tussendoor nippend van een kop zelfgemaakte thee. "En niet alles wordt altijd gebruikt. Soms zijn blaadjes niet helemaal goed, of takjes. Lange tijd hadden we daar geen andere bestemming voor dan de kliko."

Totdat Boekesteijn met een aantal andere kwekers - die met precies hetzelfde probleem zaten - aan het brainstormen sloeg. "Zo kwamen we uiteindelijk op het idee om er thee van te maken." Omdat de Westlandse peperkwekers ook een koelcel op hun bedrijf hebben voor het drogen van pepers, zijn ze hetzelfde gaan doen met alles wat niet geschikt is voor de verkoop. "Dit zakje thee", de Westlander wijst naar zijn kopje, 'is dus gemaakt van restafval uit het bedrijf.''

Afval, schrikt dat mensen niet af?

Inmiddels leveren steeds meer kwekers restafval bij de peperkwekers aan. "We krijgen restjes laurier, basilicum, en zijn nu ook bezig met het drogen van eetbare rozenblaadjes en daar thee van te maken. Het is ontzettend leuk om creatief bezig te zijn. en van onze reststromen een nieuw product te maken."

Maar schrikt het mensen niet af als ze horen dat de thee van afval gemaakt is? "We denken er natuurlijk goed over na hoe we dit product verkopen. Afval bestaat sowieso in onze ogen niet. We hebben het over reststromen. Grote bedrijven willen juist graag met ons samenwerken en de thee in hun kantines aanbieden, omdat het duurzame karakter hen aanspreekt."

'Misschien over een tijdje wel een hele theekas'

De prijs die Theelers woensdag kreeg, is een bekroning op het werk. En de broers hopen dat Theelers steeds groter wordt.

"Het kan zijn dat het uiteindelijk een teelt op zichzelf staand wordt. Zo is dat zo vaak in het Westland gegaan. Het begint met een klein proefje ergens in een hoekje, en wordt uiteindelijk een succes. In dat geval zullen we planten moeten gaan kweken voor de thee, want zoveel reststomen hebben we niet."

Tuinbouw Ondernemersprijs naar Van der Avoird Trayplant

De Tuinbouw Ondernemersprijs ging woensdag naar Van der Avoird Trayplant uit Bavel, een duurzaam innoverend bedrijf in de zachtfruitsector. Het bedrijf startte met een nieuwe techniek waarmee hij frambozenplanten in verschillende lagen trees kweekt. Door dit speciale vierlagensysteem wordt zacht fruit op één hectare geteeld, met de opbrengst van 240 hectare.

Ook Beyond Chrysant uit Hoek van Holland was genomineerd, maar viel dus niet in de prijzen.