Archief
Greenport West-Holland

Greenport West-Holland

Nieuw theemerk gemaakt van reststromen uit tuinbouw: 'Niet in een uurtje gefixt'

In de glastuinbouw vinden veel initiatieven plaats op het gebied van 'biobased ondernemen'. Dit is het gebruik maken van hernieuwbare grondstoffen, die compleet of gedeeltelijk bestaan uit biologische materialen. Die zijn vaak nog relatief onzichtbaar.

'De waarde van reststromen' is een serie van vijf interviews van Greenport West-Holland met ondernemers die reststromen en bijproducten gebruiken om nieuwe producten te maken. In deze aflevering vertelt Pieter Boekestijn van Westlandpeppers het verhaal over de samenwerking met drie andere tuinders die een nieuw Nederlands theemerk opleverde: Theelers.

Boekestein: "Theelers is een club van vier telers die elkaar gevonden hebben in het innovatienetwerk van de tuinbouw. We maken producten van reststromen uit de tuinbouw die soms worden weggegooid, zoals snoeiafval. Daar maken wij dan thee van. Onze thee wordt gemaakt in verschillende smaken en van reststromen van verschillende telers."

Het was natuurlijk een mooi idee om thee te maken. Maar dat was volgens Boekestein niet in een uurtje gefikst. "Een thee-sommelier heeft ons begeleid hoe je thee moet proeven. Dat kun je gewoon leren. Op een gegeven moment weet je wel hoe je tot een drinkbare thee komt. Binnen een jaar hadden we een zak met thee dat een verkocht kon worden."

"Als je een teler bent met restproducten waar de markt geen raad mee weet, is het altijd goed om te kijken naar andere mogelijkheden", vertelt Boekestein ten slotte. "Wij hebben laten zien dat het mogelijk is om producten gemaakt van reststromen toch een plek in de markt te geven. "

Theelers is genomineerd voor de themaprijs ‘Nieuwe teelten, nieuwe toepassingen’ van de Tuinbouw Ondernemersprijs 2023. De uitreiking van de Tuinbouw Ondernemersprijs vindt op 29 maart plaats in de fossielvrije kas van Koppert Cress in Monster in Greenport West-Holland.

Categorieen:
Nieuws Algemeen Westland