Archief
WOS

WOS

Peperkweker in De Lier kweekt ook thee

Theelers, zo heet het project van vier Nederlandse tuinders die samen thee maken.

Niet alleen praten over innovatie, maar ook echt innoveren. Dat was het idee van de vier tuinders tijdens een evenement van BioBased, van de Greenports in Nederland. Bij de Theelers zit één groentetuinder: WestlandPeppers uit De Lier. Een peperkweker die thee maakt? Jazeker, alleen gaat er in de theemix geen peper. Wel bladeren van de curryplant.

"Omdat wij altijd rare pepers kweken, kom je nog wel eens in contact met mensen die vragen 'ken je dit al?'. Zo kwamen we de curryplant tegen, uit India. In die regio wordt het blad gegeten", vertelt tuinder Pieter Boekestijn. En die bladeren worden dus ook gedroogd gebruikt in de thee. Naast curry zit in de theemelange ook bromelia van Corn. Bak B.V. uit Assendelft, laurier van Gova uit Nispen en basilicum van De Kruidenaer uit Etten-Leur.

De ingrediënten waren er dus, nu nog een lekkere thee. "Thee moet je drogen, en omdat wij al pepers drogen hadden wij daar gelukkig al de faciliteiten voor", vertelt de peperkweker. Om te zorgen dat de thee ook te drinken zou zijn, namen de tuinders contact op met een theesommelier. "Die heeft ons geleerd hoe je een lekkere thee maakt. En die heeft ook de eerste thee voor ons 'gedesigned'."

Gezonde thee

De Theelers wilde niet alleen lekkere thee maken, maar ook gezonde. "Wij wisten al dat de curryplant een geneeskrachtige werking heeft. Dat hebben we gecombineerd met de andere planten die in de thee gaan", aldus Boekestijn. "Toen hebben we onderzoek laten doen bij de WUR (Wageningen Universiteit & Research, red.) die bevestigde dat de thee de suikerspiegel in balans kan brengen."

Of ze nog meer theetjes gaan maken met zo'n gezonde werking is nog niet zeker. "Het is in Europa heel lastig om zo'n gezondheidsclaim te maken, dus misschien richten we ons in de toekomst wel gewoon op lekkere thee."