Archief
WOS/Marco Streefland

WOS/Marco Streefland

Voorzitter Westlandia over gestaakt duel: 'Het was eigenlijk een gewone wedstrijd'

Dat de voetbalwedstrijd Alcides - Westlandia in de vierde divisie zondag werd gestaakt, leek tot een minuut voordat de scheidsrechter de wedstrijd voortijdig afbrak onwaarschijnlijk.

Dat zegt Westlandia-voorzitter Ton van Marrewijk in gesprek met mediapartner Omroep West. "Het was eigenlijk een gewone wedstrijd. Er was niet veel aan de hand."

Het duel haalde het einde niet, omdat de trainer van de thuisploeg uit Meppel uit frustratie zijn stoeltje weggooide. Die belandde vervolgens tegen de rug van de assistent-scheidsrechter. "Als dat stoeltje van die trainer niet de kant van de grensrechter op stuitert, heeft niemand het er meer over. Het kwam nu allemaal zo uit, heel ongelukkig", vertelt Van Marrewijk.

Frustratie

"Een speler van mij krijgt zijn tweede gele kaart en dus rood", zegt Alcides-trainer Wilko Niemer. "Vanuit die vrije bal scoort Westlandia meteen. Uit frustratie van de rode kaart en met tien man staan, sta ik op van mijn stoel. Ik pak de stoel beet en gooi die op het veld. Ik schrok me he-le-maal de pleuris', vervolgt Niemer. Ik ging gelijk naar de grensrechter toe en heb mijn excuses aangeboden."

Die wilde echter van niets weten. "De scheidsrechter kwam erbij en ik zei: 'Sorry, het is helemaal mijn fout. Stuur mij maar weg en klaar.' Maar daar wilde hij niet aan. Ze wilden zelf van het veld af. Ze waren nog niet de kleedkamer in geweest of het duel was al definitief gestaakt. Vanuit mijn standpunt lijkt dat niet handig. Wat mij betreft hadden ze in gesprek gekund met Westlandia en met ons."

Van opzet was geen sprake, benadrukt de Meppelse oefenmeester. "Dit is puur per ongeluk gebeurd. Als ik die man echt wat aan wilde doen, was ik wel naar hem toegelopen en had ik hem een duw gegeven. Dit was pure frustratie en daar kon deze beste grensrechter niets aan doen. Hij had niets te maken met de rode kaart en het tegendoelpunt. Hij stond gewoon echt op de verkeerde plek. Het is heel knap gemikt dat ik hem geraakt heb, dat was helemaal niet mijn bedoeling."

Westlandia-trainer Cesco Agterberg reageerde na afloop voor de WOS-microfoon:

Begrip voor scheidsrechter

Van Marrewijk begrijpt de keuze van de grensrechter echter wel: "De grensrechter was resoluut en wilde niet verder. Het is in principe heel onschuldig, maar als een grensrechter een stoeltje tegen zijn rug krijgt snap je ook dat hij naar binnenloopt. Hij weet natuurlijk niet dat het toeval was. Ik denk wel: spreek het uit en zeg wat er gebeurd is, het is ongelukkig, maar we gaan weer verder."

Meer duels gestaakt

Afgelopen zaterdag werden er ook al twee duels van regioploegen gestaakt. Madestein - Lyra en Berkel - HVC'10 haalden het einde niet. In Den Haag had de thuisploeg halverwege te weinig spelers over. Bij de wedstrijd van HVC'10 raakte de scheidsrechter geblesseerd.