Archief

Rombout over afhaken stichting De Leuningjes: 'Ik heb ze niet gedwongen'

Dat er voor zalencomplex De Veiling in Poeldijk geen nieuw huurcontract met stichting De Leuningjes kon worden gesloten, zou zeker niet alleen hebben gelegen aan de wens van de coalitie om ook streekomroep WOS daar onderdak te gaan bieden.

Over het afhaken van stichting De Leuningjes stelde wethouder Barend Rombout maandagavond in een commissievergadering van de Westlandse gemeenteraad: "Ik heb ze niet gedwongen, ze mochten daar gewoon blijven".

Bij het opstellen van de voorwaarden van een nieuw huurcontract was al in 2021 duidelijk geworden dat er enkele aspecten in dat huurcontract anders moesten worden geregeld dan voorheen. Dit speelde dus al tijdens de vorige raadsperiode. Die aspecten hadden onder meer te maken met het gedeeltelijk commerciële gebruik van deze maatschappelijke voorziening en met de toerekening van onderhoudskosten.

'Daar doe ik niet schimmig over'

De genoemde aandachtspunten waren meeverhuisd naar de nieuwe coalitie, waaronder ook de enorme stijging van de huur, "van 2 euro naar een veel groter bedrag", aldus Rombout. "En het ging ook nog over - daar doe ik niet schimmig over - mijn wens dat de WOS er huurder of onderhuurder zou worden. Al die zaken opgeteld, hebben de stichting ertoe genoopt om te zeggen 'Dat zien wij niet zitten'. Maar dat was dus alles bij elkaar, en hun eigen keus", onderstreepte Rombout.

De wethouder zei dit in antwoord op vragen van PvdA-fractievoorzitter Nico de Gier. Die had gesuggereerd, dat WOS wellicht beter naar De Noviteit in Monster zou kunnen verhuizen. "Waarom zoekt het college niet naar een andere locatie voor de WOS in onderling overleg, zodat De Veiling kan profiteren van de recent verbouwde kleine zaal?"
In een volgende commissievergadering gaat De Gier zijn licht opsteken bij wethouder Michiel Ferwerda, die het dossier 'De Noviteit' in zijn portefeuille heeft.