Archief
WOS

WOS

Stichting De Leuningjes mag voorlopig blijven huren voor 1 euro

Stichting De Leuningjes mag het oude veilinggebouw aan de Julianastraat in Poeldijk tot het eind van dit jaar nog huren voor de oude huurprijs van 1 euro.

Dat heeft wethouder Piet Vreugdenhil vanavond gezegd in de raadsvergadering. Hij kreeg een nieuw huurcontract met bijbehorende subsidie niet rond voor het eind van het oude contract dat inmiddels per 15 maart is opgezegd. Een meerderheid van de Westlandse gemeenteraad wil dat het gebouw na de renovatie nog tien jaar open blijft. De raad is akkoord gegaan met een investering van 660.000 euro voor het opknappen van de kleine zaal, de toiletten en technische installaties.

Wethouder Vreugdenhil wil ook dat het gebouw na de investering nog tien jaar open blijft, ook omdat er door de coronacrisis geen activiteiten mogelijk waren. De gemeente is met Stichting De Leuningjes in overleg over een huurovereenkomst. De laatste keer dat erover is gesproken was afgelopen vrijdag. Volgens de stichting verlopen de gesprekken voorspoedig en is er goede hoop dat ze eruit komen, maar een getekend contract is er nog niet. De gemeente zou eerst nog wat dingen uit moeten zoeken. Dat kost meer tijd en daarom is nu besloten tot een nieuw contract met de oude huur tot het eind van het jaar. Het laatste gesprek verliep volgens de stichting wel in goede sfeer.

Eerder riep een meerderheid van de raad het college van burgemeester en wethouders al op om haast te maken met de investering in het veilinggebouw, om Stichting De Leuningjes - die het pand exploiteert - een toekomstperspectief te bieden. In de recente commissievergadering ging de discussie over hoe lang de exploitatie dan mag duren. Het oude huurcontract van 1 euro is niet meer van deze tijd. Als het contract er is, uiterlijk 15 maart als het oude afloopt, kan volgens het college direct worden begonnen met de renovatie van de kleine zaal, toiletten en de klimaatinstallatie.

Het huurcontract zou in beginsel gaan voor een periode van vier jaar met de mogelijkheid van vier jaar verlenging. Daarmee lijkt het te voldoen aan een wens van een meerderheid in de raad om de exploitatie vanaf nu tien jaar mogelijk te maken. In een raadsbesluit was in 2017 vastgelegd dat De Leuningjes (inmiddels 'De Veiling' geheten) nog tien jaar open zou blijven.

Voor de zekerheid dienden LPF, GemeenteBelang Westland en Westland Verstandig een amendement in om het besluit voor de investering van 660.000 euro te koppelen aan een exploitatie die na de opknapbeurt nog tien jaar loopt. Daarmee was er al een meerderheid voor, maar ook VVD en D66 stemden hier voor. CDA, ChristenUnie-SGP, PvdA en GroenLinks stemden tegen de (latere) ingangsdatum van die tien jaar.

Hoewel het CDA eigenlijk voorstander is van het organiseren van meer activiteiten in de Bartholomeuskerk, stemde de fractie uiteindelijk wel voor het voorstel voor de investering, omdat in het verleden bepaalde raadsbesluiten zijn genomen. PvdA, GroenLinks en ChristenUnie-SGP stemden tegen dat voorstel.