Archief
WOS

Van Hemmen: 'Gevoel zegt dat we over 2, 3 maanden nieuwe wethouder hebben'

Burgemeester Bram van Hemmen verwacht niet dat het vertrek van CDA-wethouder Frank ten Have leidt tot de val van de coalitie in Midden-Delfland. "Inhoudelijk zijn ze het nog steeds eens."

Ten Have kondigde eerder deze maand zijn ontslag aan vanwege een 'onvoldoende vruchtbare samenwerking'. Hij liet daarbij weten nog tot april beschikbaar te zijn, maar dat bleek volgens de Gemeentewet niet mogelijk. Dinsdagavond 20 december was dan ook zijn laatste raadsvergadering.

Tekst gaat verder onder de video.

"Wat je zag, is dat collega Ten Have niet lekker in zijn vel zat. Je zag dat de vreugde in het ambt steeds minder was", herinnert Van Hemmen zich in de WOS-talkshow Aan Tafel, waarin deze week op 2022 wordt teruggeblikt met de burgemeesters van Westland, Maassluis en Midden-Delfland. "We hebben er veel over gesproken en hij zei: 'Ik wil een deel van de oplossing zijn en niet een deel van het probleem' en daarom heeft hij deze keuze gemaakt."

De coalitie in Midden-Delfland bestaat sinds de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen uit CDA, VVD en D66. Ten Have ervoer na die verkiezingen 'een gebrek aan bestuurlijke daadkracht en openstelling naar de samenleving op een aantal belangrijke dossiers'. In zijn ontslagbrief haalde hij daarnaast uit naar coalitiepartner VVD. Vanuit die partij zouden geluiden hebben geklonken dat de wethouder bezig was met 'een volgend baantje'.

'Inhoudelijk nog eens'

Van Hemmen denkt niet dat deze uitspraken leiden tot een breuk in de coalitie. "Inhoudelijk zijn ze het nog steeds eens, maar op een aantal vlakken hebben ze elkaar onvoldoende kunnen vinden", zegt hij.

"Er kan altijd iets gebeuren, waardoor een partij de stekker eruit trekt. Maar mijn gevoel zegt dat we over een maand of twee, drie een nieuwe wethouder hebben, afhankelijk van hoelang het CDA erover doet", vervolgt de burgemeester. "En dan zullen er heus wel een paar extra afspraken gemaakt worden, op basis van wat ze met elkaar ontdekken wat uitgesproken moet worden. En dan denk ik dat deze coalitie de rit uitzit."

Zorgen over opkomst

Tijdens de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen ging slechts de helft van de kiesgerechtigden naar de stembus. De opkomst was nog niet eerder zo laag. Dat houdt de drie burgemeesters bezig. "Ik maak me daar zorgen over", zegt Edo Haan van Maassluis.

Bouke Arends (Westland) verbaast zich over de lage opkomst: "De opkomst bij de Tweede Kamerverkiezingen is 75 tot 80 procent. Als er nou één verkiezing is waarop inwoners heel veel invloed kunnen uitoefenen, dan zijn dat de verkiezingen voor de gemeenteraad. Want het gaat over je eigen woonomgeving. We moeten ons echt afvragen, waarom maar 50 procent van de bevolking de moeite neemt om zijn stem uit te brengen."

Volgens de Midden-Delflandse waarnemer Bram van Hemmen ligt het probleem deels in Den Haag. "Wat je ziet, is dat het gedoe in Den Haag steeds meer z'n schaduw over de lokale democratie gaat werpen. Dat ze zich niet weten te gedragen in de Tweede Kamer heeft gevolgen voor de lokale democratie. Steeds minder mensen zijn bereid om verantwoordelijkheid voor hun directe omgeving te nemen. Er wordt steeds meer gedrag vanuit Den Haag gekopieerd naar de lokale gemeenteraden. Nu valt dat in Midden-Dellfand nog wel mee, maar het is wel zorgelijk. En dat heeft automatisch gevolgen voor de opkomst."

Haan ziet nieuw elan in raad Maassluis

Sinds de verkiezingen in maart heeft Maassluis er een partij bij: Leefbaar Maessluys. Burgemeester Edo Haan noemt die partij 'jong, fris en pittig'. "Dat is wel nieuw elan in de gemeenteraad. Ze laten zich ook duidelijk gelden."

"Het is op zich goed dat zo’n partij erbij zit. Ze zijn heel kritisch op het veiligheidsbeleid", verwijst Haan naar zijn eigen portefeuille. "Ik moet iets harder werken, maar dat is prima."

De uitzending van Aan Tafel is vanaf vrijdagavond 30 december om 18.15 uur te zien op WOS TV en wordt daarna tot middernacht elk uur herhaald. De aflevering is ook te bekijken via Uitzending Gemist.