Archief

Vrijwilligers zwembad De Waterman schrikken van toekomstbeeld

Dat zwembad De Waterman in Wateringen mogelijk niet alleen volgend jaar, maar ook in 2024 dicht moet blijven, is een schrikbeeld voor de groep vrijwilligers die het bad sinds 2013 runt.

Stagnatie in het proces van noodzakelijke vervanging van installaties leidt er toe dat de kostenbegrotingen zowat per maand naar boven moeten worden bijgesteld. En dat terwijl in de gemeentelijke begroting voor 2021 een budget van 2,6 miljoen euro was vastgelegd voor 'fase 1' van de renovatie.

Dat gaf de vrijwilligers, verenigd in Stichting Waterman Natuurlijk (WN), destijds een goed gevoel. "De toekomst van De Waterman op een 'groene' locatie met meer maatschappelijke instellingen in de omgeving was hiermee geborgd", aldus de stichting. De organisatie stelt dit in een reactie op een brief die het college van B en W vorige week aan de gemeenteraad heeft gestuurd. De toekomst van De Waterman staat komende maandagavond op de agenda van de raadscommissie Maatschappelijke Omgeving.

Totale renovatie

Door forse prijsverhogingen in de aanbestedingsfase is het oorspronkelijke investeringsbudget voor fase 1 inmiddels met ruim 2 miljoen euro opgehoogd tot 4,8 miljoen euro. "Dit budget is nu door de wethouder nog verder verhoogd met 1,2 miljoen euro voor het renoveren/herbouwen van de gebouwen (zoals receptie, kleedkamers, overkapping) hetgeen aanvankelijk (als 'fase 2') niet in de gemeentelijke en WN-plannen was opgenomen", bespiegelt de stichting.

Zij vervolgt: "Door de wethouder wordt de renovatie van de gebouwen thans echter als een, in ieder geval in financieel opzicht, onlosmakelijk deel van de gehele renovatie gezien en is daarmee dus ook onderdeel van het gehele budget geworden." Dat totale budget bedraagt nu 6 miljoen euro en is in verband met mogelijke verdere prijsstijgingen (en uitstel) nog eens met 10 procent naar boven bijgesteld tot een bedrag van 6,6 miljoen euro.

Daarmee komt de renovatie op losse schroeven te staan. Omdat een uit te voeren renovatie volgens Waterman Natuurlijk sinds eind 2020 per maand duurder wordt, ligt het volgens die organisatie zeer voor de hand om plannen die er nu liggen voor fase 1 zo snel mogelijk uit te voeren. "Ofwel: stel het aanvullend budget van 1,6 miljoen euro voor de uitvoering van fase 1 nu zo spoedig mogelijk beschikbaar", zo is het verlangen.

'Niet terugdraaien'

Voor de stichting is het uitermate belangrijk dat de renovatie fase 1 zo snel mogelijk kan plaatsvinden, waardoor het zwembad in 2024 weer open kan en de sluiting dus tot één jaar beperkt blijft. Dat is zowel in het belang van de bezoekers als van de vrijwilligers, zo wordt aangevoerd.

"Onze vrijwilligers zijn nu bijvoorbeeld de overkapping aan de binnenkant aan het verven, waarmee aangetoond wordt dat wij zeer veel klein en middelgroot onderhoud zelf kunnen uitvoeren (en al uitgevoerd hebben)", aldus de stichting. Voorzitter Leo Zwinkels vindt dat genomen besluiten over het voortbestaan van belangrijke publieke voorzieningen met een grote maatschappelijke en gezondheidsfunctie niet zouden moeten worden teruggedraaid door een nieuw college en gemeenteraad op basis van alleen nieuwe financiële uitgangspunten. Hij zal dat maandagavond ook in de commissievergadering naar voren brengen.