Archief

Eerste vogels weer welkom bij Houtsnip

Vogelopvang De Houtsnip in Hoek van Holland verwelkomt dit weekend na ruim een maand weer een aantal zwanen. Dat laat voorzitter Sabrina Veltman desgevraagd weten aan de WOS.

Het vogelzorgcentrum moest medio september na een inspectie van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) alle vogels ruimen vanwege een uitbraak van de vogelgriep. Het zorgde voor veel emoties bij beheerder Saia Hendrickx, die alle vogels zelf ophaalde, een kus gaf en vasthield terwijl ze een spuitje kregen.

De Houtsnip moest vervolgens een aantal weken op slot. In de tussentijd is hard gewerkt om alles schoon te krijgen. Inmiddels heeft de NVWA groen licht gegeven en mogen er in principe weer gewonde vogels naar Hoek van Holland komen. " Er gelden geen restricties meer op de afscherm/ophokplicht na", aldus voorzitter Veltman. Morgen komen er zelfs al vier zwanen, die terechtkunnen in het binnenbad van De Houtsnip. "Deze zwaantjes zitten al een tijdje bij De Wulp in Den Haag, maar komen nu dus voor verdere revalidatie voor ons. Een heugelijk moment, zeker nadat het zo lang stil is geweest op ons zorgcentrum."

Kleine vogels zijn volgens Veltman ook weer welkom, omdat De Houtsnip beschikt over een afgeschermde ruimte voor kleine quarantaines. "Voor de opvang in de grote quarantaines en de buitentuin moeten wij nog even geduld hebben."

Aanpassingen

Ook de komende periode zit De Houtsnip niet stil. Er worden zowel buiten als binnen allerlei aanpassingen gedaan, zodat in de toekomst op een "verantwoorde en veilige manier" vogels kan opvangen. Er moet bijvoorbeeld een net over de buitentuin om wilde vogels weg te houden en is er een overkapping nodig bij de bassins. Binnen wordt de keuken omgebouwd tot een eerste opvangruimte. Komende week nog worden de grote quarantaines voorzien van voorzien van plaat- en timmerwerk. De tralies moeten namelijk dicht om besmettingen door luchtstroom te voorkomen.

Eerder deze maand verscheen op de Facebookpagina van De Houtsnip al een uitgebreid verhaal: