Archief

De Houtsnip pleit voor meer onderzoek na ruiming vogels

Vrijwilligers en bestuur van het Hoekse vogelzorgcentrum De Houtsnip zijn nog steeds in diepe rouw door het doden van de opgevangen vogels na constatering van de vogelgriep. Zeker omdat ook gezonde vogels geruimd moesten worden.

Op 15 september moesten alle aanwezige vogels doodgemaakt worden om verdere besmetting te voorkomen. Bij beheerder Saia Hendrickx wisselen woede en tranen elkaar nog steeds af. Voorzitter Sabrina Veltman pleit namens het bestuur van De Houtsnip voor meer onderzoek.

"In eerste instantie zouden alleen de besmette dieren worden geruimd. Toen ze de vogels kwamen ruimen, bleek dat alle dieren geruimd moesten worden. Saia wilde daar nog een stokje voor steken, omdat we ook gezonde dieren in de opvang hadden. Helaas zonder succes", zegt Veltman.
Zij vervolgt: "Het is van groot belang dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wetenschappelijk onderzoek gaat doen. Het is voor ons belangrijk dat dieren in de opvang zónder symptomen een kans krijgen om gered te worden. Zeker voor onze vrijwilligers is het goed om te laten weten dat er alles aan gedaan wordt om de dieren te redden. Het is echt een zware klap voor hen geweest!"

Er is overigens nog geen zicht op, wanneer De Houtsnip de opvangfunctie weer kan gaan vervullen.