Archief
WOS

Megasuper in Naaldwijk geopend

Aan de westkant van het Naaldwijkse winkelcentrum De Tuinen is vanmiddag de Jumbo Foodmarkt Koornneef Westland geopend.

Naast een zeer uitgebreid supermarktassortiment, heeft de megawinkel onder meer ook diverse verskeukens en een café-restaurant. Het complex waarin de Foodmarkt is gevestigd omvat ook enkele tientallen appartementen en een parkeergarage met plek voor tweehonderd auto's.

Lange weg

De totstandkoming van de Foodmarkt heeft veel voeten in aarde gehad. Al meer dan tien jaar geleden had de toenmalige Albert Heijn-filiaalhouder Edward Koornneef een concreet plan voor een grote supermarkt naast winkelcentrum De Tuinen.

In september 2013 schreef het college van B en W van Westland aan de gemeenteraad, dat de bouw van een grote supermarkt (XL) aan de Patijnenburg geen bedreiging zou vormen voor de omliggende kernen en een zegen zal zijn voor De Tuinen. Het aantal bezoekers van dit overdekte winkelgebied, dat al tien jaar dalende was, zou dan weer gaan toenemen.

In mei 2015kwamen omwonenden in het geweer. Zij verklaarden "boos en woedend" te zijn op zowel de gemeente Westland als de projectontwikkelaar. Bewoners van de Cottierstraat en de appartementencomplexen De Secretaris en De Schuilenburg kondigen planschadeclaims en rechtszaken aan. De bewoners vonden dat er met hun "voorstellen, meedenken en verregaande compromissen" niets werd gedaan. Zij vreesden een verkeerschaos en milieuoverlast door de komst van een XL-supermarkt.

Onder de winkeliers in Naaldwijk heerste verdeeldheid. Vooral bij een deel van de winkeliers aan de oostkant van het winkelcentrum De Tuinen bestond de vrees, dat toekomstige bezoekers niet meer aan shoppen in hun gebied toekomen. Het bouwplan kwam daarna nog meerdere keren op de agenda van de gemeenteraad en ook de Raad van State boog zich over de zaak.

Groen licht

Eind augustus 2019 verkreeg Koornneef toestemming voor de bouw van De Rentmeester. De ondernemer was "enorm verheugd" over de uitspraak die de Raad van State deed. "Acht jaar na aankoop van de grond, is er groen licht", luidde de verklaring voor deze blijdschap. Na een voorbereiding van een jaar kon in de zomer van 2020 met de bouw worden begonnen.