Archief

'Megasuper mag er best komen'

De bouw van een grote supermarkt (XL) aan Patijnenburg in Naaldwijk vormt geen bedreiging voor de omliggende kernen en zal een zegen zijn voor winkelcentrum De Tuinen. Dat is de boodschap van het college van B en W van de gemeente Westland in een brief aan de gemeenteraad.

Het plan riep de vraag op of zo'n grote super ten koste zou gaan van het voorzieningenniveau met betrekking tot de dagelijkse boodschappen in de nabije dorpen. De gemeente heeft daarnaar onderzoek laten verrichten en de conclusie is, dat de komst van een XL-super geen bedreiging vormt voor de omliggende kernen, "mits de in die kernen voorgenomen uitbreidingsplannen worden gehonoreerd", aldus het college. Daaraan wordt overigens toegevoegd: "Wel kan zich in de andere kernen enige verschraling in het aanbod gaan voordoen".

Verder is uit het onderzoek naar voren gekomen, dat de komst van bedoelde supermarkt aan Patijnenburg positief is voor het ernaast gelegen winkelcentrum De Tuinen. Het aantal bezoekers van dit overdekte winkelgebied, dat al tien jaar dalende is, zal dan gaan toenemen. "Dat is een versterking van de tweede hoofdlijn van het beleid: behoud van zoveel mogelijk omzet in het Westland zelf", stelt het college.

Er loopt overigens ook een nieuw onderzoek naar de mogelijkheden voor een grotere supermarkt aan het Emmaplein. In de huidige Detailhandelsstructuurvisie van de gemeente Westland wordt voor het functioneren van het winkelgebied in Naaldwijk een grotere supermarkt aan het Emmaplein nadrukkelijk wenselijk genoemd.