Archief
WOS

WOS

Pieter Dekker moet wolvarkens bij Parnassia laten slachten

De Westlandse schaapsherder Pieter Dekker moet zijn negen wolvarkens in het Parnassiabos bij Den Haag laten slachten. Van de rechter moet Dekker de dieren uit het bos weghalen, waardoor hij snel op zoek moest naar nieuw onderdak voor de varkens.

Dat is volgens Dekker onmogelijk. Hij ziet maar één oplossing: de varkens moeten naar het slachthuis. Dat schrijft mediapartner Omroep West.

GGZ-instelling Parnassia gaf in eerste instantie toestemming aan Dekker om de dieren los te laten lopen in het bos tussen Monster en Den Haag, maar komt daar nu later op terug. "Bij het bosperceel wonen kwetsbare personen met ernstige psychiatrische aandoeningen. Als ze onverwacht een varken zien, is dat echt gevaarlijk", opperde de advocate van Parnassia.

De advocate eiste daarom dat de negen wolvarkens van Dekker op korte termijn verwijderen. Volgens de hobbyboer had hij eerder al veertien van zijn varkens op een andere plek ondergebracht. Het gaat Dekker echter niet lukken om voor de negen overgebleven varkens een nieuwe plek te vinden. "Dat is uitgesloten, dat gaat me niet lukken."

Dekker heeft er geen moeite mee

De schaapsherder ziet dan ook geen andere oplossing, de dieren moeten naar de slacht. Dekker heeft er naar eigen zeggen overigens niet zoveel moeite mee. "Ze hebben een goed leven gehad in het bos. Ze hebben met hun snuit in de grond kunnen wroeten. Hun vlees is daarom van goede kwaliteit, dat levert dan nog wat op."

Van de rechter krijgt de hobbyboer nu twee maanden de tijd om een slachthuis te regelen voor de wolvarkens, of toch nog een ander onderkomen. Wanneer de beesten daarna niet weg zijn, kan de boer een boete verwachten van maximaal 50.000 euro.

Eerder gedoe rond wolvarkens

Het is niet de eerste keer dat er gedoe is rond de wolvarkens van Dekker. Vorig jaar februari haalde de NVWA veertien dieren weg uit Naaldwijk en 's-Gravenzande, omdat ze onder slechte omstandigheden zouden leven. De dieren hadden niet genoeg hokken, waardoor ze onvoldoende werden beschermd tegen regen en kou. Ook waren er geen schone en droge ligplaatsen. Ze dronken het modderwater waarin ze rondliepen. De schaapsherder was daarover al eerder gewaarschuwd. Dekker kreeg in november een voorwaardelijke straf voor verwaarlozing.

Categorieen:
Nieuws 112 Monster Westland