Archief

Vakantie-appartementen in August Reitsmahuis

Er wordt druk gewerkt in het August Reitsmahuis in Hoek van Holland. Het pand is afgelopen zomer verkocht en de nieuwe eigenaren willen er vakantie-appartementen in realiseren.

Het Reitsmahuis is in handen van de familie Van Bergen van Uitzendbureau Van Bergen in Hoek van Holland. Mensen die bang zijn dat zij er arbeidsmigranten gaan huisvesten, kunnen gerust ademhalen. Dat gaat niet gebeuren. Dat mag ook niet, want op het pand rust een hotel-horecabestemming. "Ik snap de zorgen, zeker omdat ik van origine uitzender ben. Maar dat is ongegrond", zegt directeur Bas van Bergen. "Dit zien wij als een investeringsobject, voor heel andere doeleinden dan het uitzendbureau. Dit staat er volledig los van."

Van Bergen vervolgt: "Wij gaan het zeker niet zelf uitbaten. In het pand komen acht tot tien appartementen voor toeristen. Ook komt er een horecagelegenheid (mogelijk een snackbar, red.) waar behalve toeristen ook inwoners van Hoek van Holland gebruik van kunnen maken.".

De eigenaar hoopt eind volgend jaar klaar te zijn. "Ik trek er een jaar voor uit, maar er zijn nog te veel onzekerheden met bijvoorbeeld vergunningverlening", aldus Van Bergen. Hij is ook afhankelijk van de ontwikkelingen in de bouwsector. "Tot een maand geleden had iedereen overal tekorten en de wachttijden zijn gigantisch. Dat maakt het moeilijk planbaar."

Het August Reitsmahuis werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt als kantine voor de Wehrmacht. Later werd het beheerd door het Nederlands Instituut voor Volksontwikkeling en Natuurvriendenwerk (Nivon). Sinds 2012 wordt het gebouw antikraak bewoond. Het originele dienstgebouw moet bij de realisatie van de nieuwe bestemming behouden blijven.