Archief
WOS

WOS

Horeca in 'hotel Reitsmahuis' moet voor middernacht dicht

De horeca in het tot hotel om te vormen August Reitsmahuis in Hoek van Holland mag alleen van 07.00 tot 23.00 uur open zijn.

Dat heeft de Raad van State vandaag besloten, nadat een omwonende beroep had aangetekend tegen de plannen voor een hotel daar aan de Nieuwlandsedijk. Volgens de bewoner werd uit de planregels onvoldoende duidelijk dat de horecafunctie ondersteunend moet zijn aan het hotel en waren er geen beperkingen gesteld aan de omvang van het terras en het afspelen van muziek.

De hoogste bestuursrechter heeft de gemeente Rotterdam opgedragen dat in de regels te verduidelijken. Zo moet er ook komen te staan dat er alleen inpandige achtergrondmuziek mag worden afgespeeld. Binnen vier weken na de uitspraak moeten de nieuwe wijzigingen zijn doorgevoerd in de plannen die zijn in te zien op de website van Ruimtelijke Plannen.

De bewoner verwacht met de komst van het hotel een aantasting van zijn woon- en leefklimaat en parkeeroverlast. Daarin gaat de Raad van State echter niet mee.
Hiermee is de komst van het hotel weer een stap dichterbij gekomen. Het gaat om een hotel van maximaal 29 kamers, maar waarschijnlijk worden het er minder. Het horecagedeelte wordt niet groter dan 150 vierkante meter en zal worden gebruikt voor 'lichte horeca', dus geen kroeg of discotheek. De horecagelegenheid is mogelijk aantrekkelijk voor recreatieve fietsers in het gebied.

Het August Reitsmahuis werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt als kantine voor de Wehrmacht. Later werd het beheerd door het Nederlands Instituut voor Volksontwikkeling en Natuurvriendenwerk (Nivon). Sinds 2012 wordt het gebouw antikraak bewoond. Het originele dienstgebouw moet bij de realisatie van de nieuwe bestemming behouden blijven.