Archief

Prototypes vangmiddelen rivierkreeften te water

Het Hoogheemraadschap van Delfland is deze week begonnen met een proef om rivierkreeften te vangen met speciale vangmiddelen.

Een aantal jaar geleden is een wedstrijd uitgeschreven om een vangtuig te maken voor de kreeften. Op basis van ruim honderd ideeën waren er in eerste instantie drie prototypes uitgewerkt. Die zijn de afgelopen weken uitvoerig getest bij de Wageningen Universiteit. Uit deze tests zijn twee vangmiddelen ontwikkeld die nu worden ingezet bij een afvangproef om te zien of zij in het veld voldoen aan de eisen. Bij een positieve test wordt het beste vangmiddel doorontwikkeld en volgend jaar ingezet bij de afvangproef in het gebied van het Hoogheemraadschap van Delfland.

Het afvangen van exotische rivierkreeften gebeurt nu nog met traditionele korven en fuiken die zijn ontwikkeld voor vis. De ontwikkelde prototypes hebben als doel selectief grote en kleine kreeften te vangen en de bijvangst van vissen en andere waterdieren te minimaliseren. Het middel moet verder zo diervriendelijk mogelijk zijn en goed inzetbaar zijn in verschillende typen wateren.