Archief
WOS - Bart van der Helm

WOS - Bart van der Helm

'Drones zijn in tuinbouw de toekomst'

Deze hele week is het Westland podium voor een dronecompetitie. Teams van over heel de wereld komen naar de onderzoekskas van Tomatoworld in Honselersdijk om hun kleine, slimme drones te testen en nog slimmer te maken.

Teams uit onder andere Engeland, Israël en zelfs Brazilië zijn naar Honselersdijk afgereisd om mee te doen aan deze competitie. Het evenement genaamd IMAV 2022 staat geheel in het teken van de ontwikkeling van drones die gebruikt kunnen worden in de tuinbouwsector. "Het doel van deze competitie is om drones te ontwikkelen die tomatenplanten kunnen bekijken", zegt Guido de Croon, organisator van het evenement.

Het klinkt in eerste instantie misschien niet heel moeilijk, maar De Croon legt uit dat het op technologisch gebied nog heel erg uitdagend is om drones automatisch tussen de tomatenplanten in te laten vliegen. "Daarom heeft dit heel veel interesse van ontwikkelaars en onderzoekers, maar ook van de sector, die hier wel brood in ziet."

Zieke plant detecteren

De organisatie heeft een hele lijst aan punten waar de drones aan moeten voldoen tijdens de wedstrijd. "De drones moeten zo veel mogelijk van de kas in kaart brengen, de teams krijgen hierbij extra punten als ze een zieke plant kunnen detecteren of als ze bijvoorbeeld gassen zoals CO2 of de temperatuur kunnen meten", aldus De Croon.

De Nederlandse start-up Corvus Drones uit Ede doet ook mee aan de competitie. Frans-Peter Decherin, mede-oprichter van de start-up, denkt dat drones in de tuinbouwsector echt de toekomst zijn. "In de tuinbouwsector is het super belangrijk om goed geïnformeerd te zijn, plantdata is daarin nog de grootst missende schakel voor de tuinders", vertelt Decherin. Tuinders tellen volgens de drone-ontwikkelaar wel hun planten. "Maar grootschalig data verzamelen op een volledig geautomatiseerde manier is de missende schakel om uiteindelijk autonoom te gaan telen."