Archief

Voorlopig geen werkzaamheden voor natuurbegraafplaats

Er wordt geen natuurbegraafplaats aangelegd in de Oranjebonnen in Hoek van Holland, zolang de Raad van State het bestemmingsplan niet heeft goedgekeurd. Dat zegt Natuurbegraven Nederland

De gemeenteraad van Rotterdam stemde een jaar geleden in met het bestemmingsplan voor het gebied tussen Hoek van Holland en Maassluis. Onderdeel daarvan is een natuurbegraafplaats naast het Staelduinse Bos. De actiegroep Zorgen om de Bonnen en een aantal andere partijen zijn het echter niet eens met dit plan en stapten naar de Raad van State. Die moet zich nog over de zaak buigen.

Feitelijk mag Natuurbegraven Nederland al wel beginnen met de aanleg van de natuurbegraafplaats, met het risico dat de hoogste bestuursrechter de bezwaarmakers gelijk geeft en alles ongedaan maakt. Maar de organisatie zegt dat er sowieso niks gebeurt, zolang er nog geen definitief groen licht is voor het bestemmingsplan.

Een tuinbouwbedrijf zag dat er echter toch al wordt gewerkt en vroeg de Raad van State onlangs om dit een halt toe te roepen via een zogenoemde voorlopige voorziening. Op de zitting ontkende Natuurbegraven Nederland dat er momenteel gronden worden afgegraven en liet dus weten dat dit voorlopig ook niet gaat gebeuren. De voorzieningenrechter zag daarom geen reden om de voorlopige voorziening toe te wijzen.