Archief
Collectie Natuurlijk Delfland

Collectie Natuurlijk Delfland

Steeds minder padden in Monster en Hoek van Holland

Het gaat slecht met de padden in Westland en Hoek van Holland. Als er geen maatregelen worden genomen, lijken de amfibieƫn binnen een aantal jaar helemaal te verdwijnen.

Dat constateert Natuurlijk Delfland in het verslag van de paddentrek van 2022. Van februari tot en met april hielpen vrijwilligers padden, kikkers en salamanders na de winterslaap veilig hun voortplantingsplaats te bereiken. Dat is nodig omdat ze anders mogelijk worden overreden door auto's.

Het overzetten gebeurde in het hele verzorgingsgebied van Natuurlijk Delfland: naast Westland, Maassluis, Midden-Delfland en Hoek van Holland omvat dat ook bijvoorbeeld Delft, Nootdorp en Rotterdam. Het lijkt erop dat het overzetten straks in Monster en Hoek van Holland niet meer nodig is. Enkele jaren geleden kwamen op deze locaties nog enkele duizenden padden voor, nu zijn het er nog minder dan honderd. "Kennelijk heeft het overzetten van padden niet kunnen voorkomen dat de pad daar aan het verdwijnen is", staat in het verslag. "Dat zou kunnen door de steeds hoger wordende verkeersdruk en de ongeschiktheid van het leefgebied door een verandering in het groenbeheer."

Overzetstop in Monster

Vorig jaar telden de overzetters nog 'slechts' 77 amfibieën in Monster. Daarop werd al besloten om in 2022 geen vrijwilligers te werven voor deze locatie. Op basis van 'monitoring' zijn er zestien levende padden geteld en één dode. In Hoek van Holland werd er nog wel overgezet, maar kwamen de vrijwilligers op niet meer dan 78 levende padden, vier dode padden en één levende salamander.

In het volledige Delflandgebied zijn dit jaar zo'n 9.000 amfibieën overgezet. Dat zijn er meer dan de 6.000 van vorig jaar, maar toen hadden de vrijwilligers te maken met de avondklok. In onze regio werden 2.483 amfibieën geteld, tegenover de 2.226 van vorig jaar.

Geert van Poelgeest (Natuurlijk Delfland) vertelde op de radio waarom er minder padden zijn