Archief
Natuurlijk Delfland

Ruim 2.000 padden, kikkers en salamanders overgezet tijdens paddentrek

Vrijwilligers hebben tussen eind februari en begin april dit jaar in onze regio ruim 2.000 padden, kikkers en salamanders naar de overkant van de weg geholpen.

Dat blijkt uit het verslag van de paddentrek 2021 van milieuorganisatie Natuurlijk Delfland. Tijdens de paddentrek helpen vrijwilligers padden, kikkers en salamanders na de winterslaap om veilig hun voortplantingsplaats te bereiken. Dat is nodig, omdat ze anders mogelijk worden overreden door auto's.

In onze regio waren vrijwilligers actief in Maasland, Hoek van Holland, Maassluis en Monster. Daar zetten zij in totaal 2.226 amfibieën over. Dat is meer dan de 1.972 van vorig jaar, maar dat komt vooral doordat er dit jaar een nieuwe overzetlocatie is bijgekomen: de Kortebuurt in Maasland. Op de gebruikelijke locaties is overal een afname te zien.

Bovenstaande grafiek is alleen te zien op WOS.nl. Gebruik je de gratis WOS-app? Klik dan hier.

Druk verkeer

Die afname ziet Natuurlijk Delfland overigens al langer. Daarvoor zijn meerdere oorzaken. Zo wordt in Maasland gesproken over het drukke verkeer rond de Koningin Julianaweg, waardoor jonge kikkers en padden niet meer in de gelegenheid zijn het leefgebied te bereiken. In Maassluis zien de overzetters juist een grote daling in het aantal salamanders. Dat zou komen door de droogte in de zomer en het gebrek aan insecten.

In Monster en Hoek van Holland zijn de aantallen amfibieën het laagst. "Bruine en groene kikkers zijn sinds 2019 nagenoeg afwezig en salamanders zijn vrijwel niet meer gezien vanaf 2018", zo is te lezen in het verslag over Monster. Natuurlijk Delfland hoopt dat de gemeente Westland hier 'aanvullende maatregelen' neemt, om te voorkomen dat daar in de toekomst helemaal geen padden, kikkers of salamanders te zien zijn.
In Hoek van Holland is de afname het gevolg van de afwezigheid van natuurvriendelijke oevers, het gewijzigde groenbeleid en de steeds hogere verkeersdruk op het fietspad door het Nieuwlandse park.

Bovenstaande grafiek is alleen te zien op WOS.nl. Gebruik je de gratis WOS-app? Klik dan hier.

De paddentrek duurde dit jaar van 22 februari tot en met 16 april. Het kortst duurde de paddentrek op de Nieuwlandsedijk in Hoek van Holland. Daar werden op 16 avonden padden overgezet.

Er waren dit jaar drie 'pieken' te zien, waarin veel padden overgezet konden worden. Na de eerste piek rond 24 februari was het een maand lang erg koud voordat de tweede golf kwam. Een week later was de derde en laatste golf. De meeste salamanders staken pas over tijdens de tweede en vooral de derde golf, normaal gesproken gebeurt dat al aan het begin van de paddentrek.

Overigens hadden de vele vrijwilligers dit jaar te maken met een avondklok, waardoor zij na 21.00 uur de straat niet meer op mochten. Mogelijk hadden er zonder die avondklok meer amfibieën overgezet kunnen worden.

Geert van Poelgeest van Natuurlijk Delfland vertelt dat het mogelijk de laatste keer was dat er in Monster geteld wordt