Archief
Natuurlijk Delfland

Natuurlijk Delfland

Veel mensen nodig om padden veilig over te steken

Ook dit jaar is milieuorganisatie Natuurlijk Delfland weer hard op zoek naar vrijwilligers voor de paddentrek.

In onze regio zijn er overzetlocaties in Den Hoorn, Maasland, Maassluis en Hoek van Holland. Van half februari tot begin april gaan veel amfibieën zoals padden, kikkers en salamanders naar hun voortplantplaats en daar moeten ze vaak drukke wegen voor oversteken. Daarom worden elk jaar 'paddenrapers' ingezet om de dieren veilig te houden.

De vrijwilligers moeten ook dit jaar weer rekening houden met corona. Het werk gebeurt in duo's, die iedere keer in dezelfde samenstelling werken. Als je paddenoverzetter wil worden moet je in de verplaatsingsperiode één vaste avond per week beschikbaar zijn om drie tot vier uur dieren over te zetten. Opgeven kan bij Geert van Poelgeest via het telefoonnummer 06-33001742 of per email: natuurlijkdelfland@knnv.nl.

Naast het overzetten van dieren, wordt de vrijwilligers ook gevraagd om de amfibieën te tellen. Vorig jaar zijn in onze regio ruim 2.000 padden, kikkers en salamanders overgezet.

Het is overigens voor het eerst in jaren dat er geen overzetlocatie is in Westland. Vorige zomer vertelde voorzitter Van Poelgeest bij WOS Radio dat de waterkwaliteit in Westland abominabel is. Vorig jaar zijn daar dan ook veel minder padden geteld. De milieuorganisatie gaf toen al aan dat ze mogelijk zouden stoppen met de paddentelling in de gemeente.

Beluister het interview bij Maarten in de Middag: