Archief
Equestrum

Nieuwe weg voor verkeer Equestrum

De rotonde aan de Zuidhoornseweg in Den Hoorn krijgt in de toekomst mogelijk een aftakking naar de Hooipolder.

Die is nodig om het verkeer naar het nieuwe paardensportcentrum Equestrum aan de Ommedijk in Schipluiden te leiden en kan dan tevens dienen als ontsluiting voor het mogelijk nog te ontwikkelen bedrijventerrein Hooipolder. Dit is te lezen in het ontwerpbestemmingsplan voor Equestrum, dat vanaf vandaag ter inzage ligt.

De Ommedijk is nu bestemd voor doorgaand fietsverkeer en beperkt bestemmingsverkeer. De komst van de internationale hippische campus zorgt voor een forse toename van het verkeer. De Ommedijk is daar niet geschikt voor. Daarom is gekeken naar oplossingen. De extra aftakking van de rotonde heeft daarbij de voorkeur. Deze route kan al gebruikt worden door het bouwverkeer, zodra de werkzaamheden beginnen. Er moet overigens nog wel een brug worden aangelegd over het water bij de Ommedijk.

Een eventuele alternatieve route is via het zuiden, beginnend bij de Rijksstraatweg/Spoormolenbrug. Deze weg zou via het talud tussen de Ommedijk en de A4 kunnen komen te liggen. Aan deze route kleven wel meerdere nadelen.

Parkeren

Bij Equestrum zelf moeten 65 parkeerplaatsen worden aangelegd voor bijvoorbeeld medewerkers van het kenniscentrum, studenten en mensen van de dagbesteding voor de 24 bewoners met een handicap. Op het terrein is daarvoor voldoende plek.

Als er evenementen worden gehouden, moeten bezoekers elders parkeren. Mogelijke opties hiervoor zijn het realiseren van parkeertransferia bij manege Chardon en een terrein ten noordoosten van Equestrum. Bezoekers kunnen daarna te voet, per paard of eventueel met elektrische golfkarretjes naar het paardensportcentrum worden gebracht.

Overigens worden er nu al evenementen gehouden, veelal bij Chardon. Volgens het ontwerpbestemmingsplan komen er in de toekomst niet meer evenementen, maar worden ze straks verdeeld over twee locaties. Intentie is om zoveel mogelijk samen te werken.

Over Equestrum

Het hippische kenniscentrum Equestrum in Schipluiden moet het bedrijfsleven en het onderwijs met elkaar verbinden, zoals dat nu al gebeurt bij het World Horti Center in Naaldwijk. Daarnaast moet het een aanvulling worden op de paardentopsportopleiding, die leerlingen nu al kunnen volgen bij scholengemeenschap Lentiz in Maasland. Er moet ruimte komen voor onderwijs, zorg, wonen, horeca, kantoor- en onderzoeksruimte, stallen en en buitenpiste.

Equestrum is straks gevestigd in en rond de rijksmonumentale boerderij De Ommedijker Hoeve.