Archief
Equestrum

Hippische campus Equestrum Schipluiden volgend jaar klaar

De bouw van het internationaal hippisch kenniscentrum Equestrum aan de Ommedijk in Schipluiden moet halverwege 2022 zijn afgerond.

Het hippische kenniscentrum in Schipluiden moet het bedrijfsleven en het onderwijs met elkaar verbinden, zoals dat nu al gebeurt bij het World Horti Center in Naaldwijk. Daarnaast moet het een aanvulling worden op de paardentopsportopleiding, die leerlingen nu al kunnen volgen bij scholengemeenschap Lentiz in Maasland.

De stichting Equestrum heeft begin vorig jaar de rijksmonumentale boerderij De Ommedijker Hoeve aangekocht, om zich daar te vestigen. Er moet ruimte komen voor onderwijs, zorg, wonen, horeca, kantoor- en onderzoeksruimte, stallen en en buitenpiste. Het is de intentie dat scholengroep Lentiz nog dit jaar onderwijs gaat geven op de te transformeren boerderij.

De Ommedijker Hoeve ligt op loopafstand van Manege Chardon, van vader en zoon IJsbrand en Bram Chardon. De twee draaien al jaren mee op het hoogste internationale niveau van het vierspanrijden. Bram Chardon is blij met de ontwikkeling van de campus. "Hier gaan specialisten zich bezighouden met innovatie op verschillende vlakken binnen de hippische sector. Zulke specialisten hebben wij als topsporters nodig om te kunnen blijven verbeteren."

Aanvankelijk was het de bedoeling Equestrum een plek te geven naast Lentiz in Maasland. Dat leidde tot zorgen onder omwonenden. Daarom is eind 2018, in samenwerking met de nabijgelegen manege Chardon, besloten om een locatie te zoeken in de Hooipolder tussen Schipluiden en Den Hoorn.