Archief
WOS

WOS

Equestrum naar monumentale boerderij Ommedijk

Het internationaal hippisch kenniscentrum Equestrum gaat zich waarschijnlijk vestigen in de rijksmonumentale boerderij De Ommedijker Hoeve aan de Ommedijk in Schipluiden. Naar verwachting wordt de koop nog in het eerste kwartaal van dit jaar afgerond.

Het kenniscentrum moet bedrijfsleven en onderwijs verbinden, zoals dat nu ook al wordt gedaan bij het World Horti Center in Naaldwijk. Daarnaast moet het een aanvulling worden op de paardentopsportopleiding, die leerlingen nu al kunnen volgen bij scholengemeenschap Lentiz.

Een stuk bos ten zuiden van de boerderij en een weiland in het noorden zijn nu nog in bezit van de gemeente Midden-Delfland, maar die wil de gronden wel verkopen aan de stichting Equestrum. Op die manier krijgt het project voldoende ruimte om een volledige campus te kunnen realiseren. Er is plek voor onderwijs, zorg, wonen, horeca, kantoor- en onderzoeksruimte, stallen en buitenpiste.

Aanvankelijk was het de bedoeling om Equestrum een plek te geven naast Lentiz in Maasland, maar dat leidde tot zorgen onder omwonenden. Daarom is eind 2018, in samenwerking met de nabijgelegen manege Chardon, besloten om een locatie te zoeken in de Hooipolder tussen Schipluiden en Den Hoorn.