Archief
WOS

WOS

Nog onvoldoende leraren voor islamitische basisschool

De islamitische school die in augustus eindelijk in Westland open mag, heeft op dit moment nog onvoldoende leerkrachten om alle leerlingen les te geven.

Dat vertelt Ali Ahrouch, directeur van Yunus Emre. "Het aantal aanmeldingen van leerlingen gaat zo hard. De teller loopt elke dag door, maar we hebben op dit moment pas twee leerkrachten."

Half maart kwam er een einde aan een zes jaar lange strijd toen bekend werd dat het Westlandse college van B en W een locatie had gevonden voor de school in Naaldwijk. Vanaf 2016 werd deze school door de Westlandse gemeenteraad tegengehouden. Uiteindelijk bemoeiden zelfs de minister van Onderwijs én de koning zich met de kwestie, zodat de school groen licht kreeg.

Maar nu de school dan eindelijk in augustus mag starten, is het de vraag of het ook kán. "Het plan was met ongeveer vijftig leerlingen te beginnen", vertelt de schooldirecteur. "In een paar weken tijd zitten we al op 54 aanmeldingen, terwijl we nog niet eens aan echte promotie en informatiebijeenkomsten hebben gedaan. We wilden met drie combinatieklassen beginnen, maar als dit zo door gaat, en we zitten straks op 100 leerlingen, moeten de groepen 3, 4 en 5 toch apart, en hebben we echt meer leerkrachten nodig."

'Veel vooroordelen islamitisch onderwijs'

De stichting, die ook een school in Zoetermeer heeft en twee in Den Haag zuid-west, organiseert daarom een banenmarkt om nieuwe docenten te werven. "In het onderwijs heb je ook het probleem dat er heel veel parttime wordt gewerkt", verklaart Ahrouch. "Zelfs met drie extra leerkrachten ben ik er straks niet. Daarnaast zijn er vooroordelen over islamitisch onderwijs, die willen we tijdens de banenmarkt wegnemen. Ook niet-islamitische leerkrachten kunnen bijvoorbeeld gewoon op onze school komen werken. We anticiperen nu vast op de situatie die komen gaat. Liever dat ik straks twee docenten te veel heb, dan twee te weinig."

De Westlandse raad, die zich altijd verzet heeft tegen de school, vroeg zich half maart nog af of de school wel aan voldoende leerlingen zou komen. "Die moeten toch ergens vandaan komen?", zei Peter Duijsens destijds. "Er zijn naar mijn weten geen afmeldingen bij de andere scholen." De islamitische school komt in het voormalig pand van de openbare Daltonschool, die een nieuw gebouw krijgen.