Archief
Beveiligingscamera

Beveiligingscamera

Harde kritiek op Trias Westland

In het onderzoeksrapport over het incident van 10 september vorig jaar bij Trias Westland staat harde kritiek op dit aardwarmtebedrijf.

Dat is dinsdag gebleken uit de volledige openbaarmaking van het onderzoeksrapport door het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). Hoewel de toezichthouder de stukken heeft geopenbaard, zijn de conclusies feitelijk afkomstig van de onderzoekers die voor Trias Westland het onderzoek hebben gedaan.
In de aanloop naar de oorspronkelijke publicatie, in februari dit jaar naar aanleiding van een Wob-verzoek, had Trias Westland bezwaar gemaakt tegen openbaarmaking van enkele passages. Die passages waren toen weggelakt. Dat gold onder meer ten aanzien van de conclusie van de onderzoekers dat binnen Trias Westland destijds "onvoldoende bewustzijn" aanwezig was voor het volgen en het beheer van de juiste veiligheidsinstructies en procedures. Verder zouden de opstartinstructies en regelomschrijving niet de belangrijkste aandachtspunten hebben bevat.

Trias Westland heeft bij de eerste publicatie in februari direct laten weten dat er intussen maatregelen zijn getroffen om een dergelijk incident in de toekomst uit te sluiten.

De nu openbaar gemaakte versie omvat verder meerdere afbeeldingen die zijn ontleend aan video-opnames van een beveiligingscamera. Op een van die beelden is de destijds ontstane steekvlam grotendeels te zien.