Archief
WOS

WOS

Burgemeester begint gesprek met islamitische vereniging over moskeepand

Het Westlands college lijkt haar belofte na te komen.

Nadat de gemeenteraad vorige week een motie aannam om de onderhandelingen over de verkoop van De Eendenburcht met het Islamitisch Cultureel Centrum Wateringen (ICCW) zo spoedig mogelijk te hervatten, is er inderdaad contact geweest tussen de vereniging en de burgemeester. "Hij heeft gezegd spijt te hebben van hoe het allemaal gegaan is", aldus Hicham el Ikaoui, voorzitter van ICCW.

"De burgemeester wil graag langskomen in Wateringen om te werken aan het herstel van het vertrouwen", vertelt de opgeluchte voorzitter. "Er staat inmiddels een afspraak voor na het reces. Wel hebben we hem laten weten dat het koopproces met ons tot een goed einde brengen belangrijk is voor dat herstel van vertrouwen."

De Eendenburcht zorgde de afgelopen weken voor veel commotie, nadat bleek dat het Westlands college de verkoop van dit pand aan de islamitische vereniging op het laatste moment - zonder geldige reden - heeft teruggedraaid. Het ICCW wil op deze plek een moskee bouwen en had vorig jaar al een concept-koopovereenkomst in huis. Het college zette het pand uiteindelijk in de openbare verkoop.

'Islamofoob college?'

Tijdens de extra raadsvergadering werd het college vorige week ter verantwoording geroepen over de kwestie. De raad wilde de échte reden weten van de afgeblazen verkoop. "Zit hier een islamofoob college?", brieste fractievoorzitter Ulbe Spaans (GroenLinks) tijdens het debat. Hoewel er geen écht antwoord kwam op die vraag én het college een verzonnen nota over de onderhandse verkoop niet kon verklaren, liet de raad hen vrijuit gaan. Eén partij diende een motie van wantrouwen in, maar de meerderheid wees deze af en ging mee met een motie om de onderhandelingen met de islamitische vereniging te herpakken.

"Een motie van wantrouwen leidt alleen maar tot vertraging voor het islamitisch centrum", legde Benjamin Hofland uit. "Bovendien heeft het weinig zin, drie weken voor de verkiezingen." Wel benadrukte de raad dat de gesprekken 'liever gister dan vandaag' met het ICCW zouden moeten worden opgepakt. Een woordvoerder laat weten dat er inderdaad een telefoongesprek heeft plaatsgevonden tussen burgemeester Bouke Arends en de voorzitter van de vereniging. "Maar over de inhoud doen we geen uitspraken." Of de vereniging inderdaad het pand krijgt, blijft onzeker. El Ikaoui: "Dat moet blijken na het reces. Als we die afspraak hebben gehad." De verkoop van het pand op Funda staat tot dit gesprek heeft plaatsgevonden in elk geval on hold.

Categorieen:
Nieuws Algemeen Wateringen