Archief
Archief WOS

Archief WOS

Westlands college moet gesprekken heropenen met islamitische vereniging

De gemeente Westland moet zo spoedig mogelijk opnieuw in gesprek gaan met de islamitische vereniging ICCW over eventuele verkoop van gebouw De Eendenburcht aan deze vereniging.

Dat was dinsdagavond de uitkomst van een extra raadsvergadering over de voorgenomen vestiging van een moskee op de locatie van het genoemde complex aan de Harry Hoekstraat in Wateringen. Een motie die opriep om zo snel mogelijk weer te onderhandelen was in eerste instantie opgesteld door D66 en CDA, maar kreeg uiteindelijk steun van bijna de gehele gemeenteraad. Alleen de fractie van de LPF stemde tegen. Deze partij had eerder aangegeven tegen alle eventuele moties te zullen stemmen.

Wanneer de gesprekken worden hervat, werd niet duidelijk. Omdat het kort voor de verkiezingen is, vindt het huidige college het logisch dat dit wordt opgepakt door het nieuwe college. Diverse fracties vinden dat 'zo spoedig mogelijk' eigenlijk de dag van morgen moet zijn om daarmee het vertrouwen in het bestuur van de gemeente te kunnen herwinnen. Het ICCW wil binnen een week contact opnemen met de gemeente voor een afspraak.

Vertrouwen geschaad

Voordat het raadsdebat begon, voerden drie insprekers het woord. Het ging om voorzitter Hicham el Ikaoui van ICCW, voormalig wethouder Mohamed el Mokaddem en een inwoner uit De Lier, die zich profileerde als rooms-katholieke import-Westlander uit Limburg vijftig jaar geleden. Allen betoogden dat het college hun vertrouwen ernstig heeft geschaad.

De vergadering begon daarna met een korte verklaring door burgemeester Bouke Arends namens het college. Hij stelde dat de informatievoorziening aan de gemeenteraad bij dit dossier niet op een juiste wijze is verlopen. "Wij hadden de fractievoorzitters tijdig moeten informeren", aldus Arends. Hij rekende het zichzelf aan, dat hij "in deze niet voldoende alert was geweest".

Artikel gaat verder onder de video

In het debat werd vooral portefeuillehouder Leen Snijders fel onder vuur genomen door meerdere oppositiepartijen. John Witkamp (LPF) bracht naar voren dat De Eendenburcht zou staan op een "hele duidelijke lijst met openbaar te verkopen gebouwen".

Diverse partijen vroegen Snijders naar de bewuste lijst. Die kon een door Witkamp bedoelde lijst niet overleggen. Vervolgens verwees burgemeester Arends de vragenstellers naar raadslid Witkamp. "Hij is begonnen over een lijst", motiveerde Arends. Er kwam echter (nog) geen lijst boven water.

In het debat werd onder meer geprobeerd om duidelijk te krijgen of anti-islamsentimenten van invloed zijn geweest op het stoppen van de onderhandelingen in de loop van 2021. Die duidelijkheid kwam er niet.