Archief
WOS

WOS

Maassluis werkt aan bekorting wachtlijsten zwemlessen

De gemeente Maassluis voert overleg met het Sport- en recreatiebad Dol-fijn om de lange wachtlijsten voor zwemlessen te bekorten.

Dat laat het college van burgemeester en wethouders weten in antwoord op schriftelijke vragen de fractie van VSP Maassluis. Eerder dit jaar werd bekend dat er bij dit zwembad wachttijden van wel 24 maanden waren. Deze lange wachttijden zouden onder andere zijn opgelopen door het afschaffen van schoolzwemmen en door de coronamaatregelen. Als gevolg van het afschaffen van het schoolzwemmen hadden meer dan 100 kinderen uit de groepen 5/6 geen zwemdiploma A. Dit zorgde voor een extra druk op de wachtlijst. Maar er speelt meer:
* Jeugdfonds Sport en Cultuur: kinderen die gebruik maken van dit fonds worden binnen 1 jaar geplaatst, waardoor andere kinderen soms langer op de wachtlijst staan;
* personeel: er is een enorme krapte op de arbeidsmarkt om aan goed geschoold zwempersoneel te komen.

De gemeente vindt het belangrijk dat 'in het waterrijke land dat Nederland is, dat iedereen zijn zwemdiploma haalt'. "Wij hebben het zwembad ook gevraagd om naar oplossingen te kijken om de wachtlijsten terug te dringen. Het zwembad heeft al meer uren zwemles gecreëerd en wil dat aantal nog verder ophogen", laat het college weten.

Extra zwemles op zaterdag- en zondagmiddag lijkt een logisch hulpmiddel, maar het zwembad geeft hierbij aan dat er in het verleden weinig animo voor was. Bovendien is het de vraag of er voldoende gekwalificeerde zwemlesinstructeurs te vinden zijn. Daarnaast gaan extra uren zwemles ten koste van bijvoorbeeld het gezinszwemmen; dat kan dan alleen in het recreatiebad plaatsvinden in plaats van in het gehele zwembad.

Flyers uitdelen

Overigens heeft de gemeente een flyer ontworpen die in alle groepen 2 van de basisscholen en bij het Centrum voor Jeugd en Gezin tijdens het consultatiegesprek van 3 jaar en 9 maanden wordt uitgedeeld. Ook liggen de flyers bij de Voedselbank en de bibliotheek. "Het doel hiervan is dat ouders hun kinderen vroegtijdig inschrijven voor de zwemles", zegt de gemeente.

Volgens Michael van Duijn, locatiemanager van het zwembad, was de fractie van VSP mede verantwoordelijk voor het ontstaan van de wachtlijst omdat zij voor het afschaffen van het schoolzwemmen was. Het college laat weten dat het zwembad serieus moet kijken is of de zwemlessen op zaterdag en zondag verder uitgebreid kunnen worden. "We zijn het met zwembad in overleg hierover en over mogelijke andere oplossingen, omdat ook wij vinden dat de wachttijd in Dol-fijn op dit moment te lang is."

Categorieen:
Nieuws Algemeen Maassluis