Archief
WOS

WOS

Wachtlijsten zwemles in Maassluis opgelopen door corona en afschaffen schoolzwemmen

De wachttijd voor zwemles bij zwembad Dol-fijn in Maassluis is opgelopen en dat komt mede door afschaffen van schoolzwemmen en door de coronamaatregelen.

Dat zegt Michael van Duijn, locatiemanager van het zwembad. Hij beaamt dat de wachtlijst lang is, maar niet dat het twee jaar moet duren voor kinderen zwemles kunnen krijgen.

De fractie van VSP heeft vragen over de lange wachttijden gesteld, en spreekt van een wachttijd van 24 maanden. Dat bestrijdt Van Duijn, maar de partij is volgens hem wel medeschuldig aan het ontstaan van de wachtlijst. "Die partij was voor het afschaffen van het schoolzwemmen, maar had ook in het vorige verkiezingsprogramma staan dat kinderen op kosten van de gemeente diploma A en B moeten halen. Dat kan niet zomaar, dan moeten er heel veel kinderen op zwemles", zegt Van Duijn.

Hij zag met lede ogen aan hoe 109 kinderen zonder diploma moesten stoppen met les toen het schoolzwemmen stopte. "Die kinderen staan nu ook op de wachtlijst, net als de kinderen van het JeugdSportFonds en dan loopt de wachtlijst hard op", zegt hij. Die laatste groep bestaat uit kinderen van wie de ouders de contributie niet kunnen betalen. Het fonds betaalt voor die kinderen.

Twee wachtlijsten

Hoeveel kinderen er precies op de wachtlijst staan, weet Van Duijn niet. Wel dat ze er twee hebben: eentje voor kinderen die nog moeten beginnen en eentje voor wat meer ervaren kinderen. "Die hebben al eens les gehad en weten dus al een beetje hoe het werkt. Maar eigenlijk moet iedereen gewoon les krijgen en houden, want het is net als met fietsen: in het begin moet je goed oefenen", aldus de locatiemanager.

Het zwembad kan nu niet het normale aantal kinderen lesgeven, vanwege de coronamaatregelen. "Een aantal lessen zijn vervroegd en we geven nu twee in plaats van vier keer les. Bovendien hebben we een personeelstekort, want goede zwemonderwijzers zijn nauwelijks te vinden. En we willen wel kwaliteit leveren", zegt Van Duijn. Mocht het kabinet morgen besluiten dat de zwembaden weer open mogen, dan is er wel ruimte om direct 75 kinderen toe te laten tot de zwemles. "Omdat we nu een deel van de lessen hebben vervroegd, kunnen we die verdubbeling met het huidige personeel wel aan", zegt de locatiemanager. Dan is de wachttijd ineens veel korter dan 24 maanden. "Ons doel is om zo veel mogelijk kinderen in ieder geval aan zwemdiploma A te helpen", besluit Van Duijn.

Categorieen:
Nieuws Algemeen Maassluis