Chrysantenkwekers in onzekerheid: 'Eerste Russische orders gecanceld'
Nu Rusland de oorlog tegen Oekraïne geopend heeft - en Nederland met zware sancties dreigt - maken bloemenkwekers in de regio zich steeds meer zorgen over hun afzet richting Rusland.
Vooral chrysantenkwekers die veel naar Rusland exporteren, zien donkere wolken aankomen. "De eerste orders worden nu al gecanceld, vertelt de Westlandse kweker Wouter Duijvestein.
"Maar ons medeleven gaat ten eerste uit naar de slachtoffers", benadrukt de chrysantenkweker. "Wat daar in Oekraïne nu gebeurt, dat is verschrikkelijk." Chrysantenkwekers beleven momenteel de drukste tijd van het jaar. "Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag, dat wordt in Rusland grootst gevierd, met voor elke vrouw een Nederlands bloemetje."
Hoewel de afgelopen weken de spanningen ook al opliepen, merkten de kwekers daar tot nu toe niks van. "Alles liep eigenlijk heel de tijd door, maar sinds vandaag worden er orders gecanceld. Ook hebben we te maken met exporteurs die het niet aandurven om die kant op te gaan, omdat ze niet zeker weten of ze de grens nog wel overkomen."
'Waarde roebel stort drastisch in'
Daarnaast stort de waarde van de roebel nu drastisch in. "Vanochtend is de prijs gedaald van 90 cent per tak, naar 50 cent per tak", vertelt Bert van Ruijven van Arcadia Chrysanten. "Met zo'n miljoen takken per week die kant op, gaat het dan heel hard qua dalende omzet."
Daarbij komt ook nog eens dat de gasprijzen enorm hard stijgen nu de oorlog begonnen is. "Vanochtend alweer met dertig procent", zucht Duijvestein. Volgens olie-expert Ronald de Zoete kun je spreken van een ramp. "Het is namelijk niet alleen voor de korte termijn: hier gaan we nog lang last van hebben, zeker tot 2023. De voorraden zijn al heel laag, waardoor die prijzen sowieso hoog zijn. En hoe gaan we dat allemaal aanvullen, als Rusland straks als sanctie minimaal gaat leveren?"
'Het is vooral een humanitaire ramp'
De kwekers kijken de situatie voorlopig van dag tot dag aan. "We moeten tot tien tellen, we weten eigenlijk nog niet veel", aldus Duijvestein. "Het is vooral heel veel onzekerheid waar we nu in verkeren."
De brancheorganisatie is op dit moment vooral bezig met de Oekraïense medewerkers bij de glastuinbouwbedrijven. "In eerste instantie is dit een humanitaire ramp", aldus een woordvoerder van Glastuinbouw Nederland. "We hebben nu eerst aandacht voor onze arbeidsmigranten uit Oekraïne die familie daar hebben zitten. Over de gasprijzen waren we al met de overheid in gesprek, en wat betreft gecancelde orders: daar zijn we op dit moment nog niet mee bezig."