Archief
WOS

Voorbereidingen weidevogelseizoen in volle gang

Het weidevogelseizoen staat voor de deur en dat betekent dat de grutto, de scholekster en de kieviet binnenkort weer neerstrijken in de polders. In de Duifpolder in Maasland is een groepje vrijwilligers al voorbereidingen aan het treffen.

Na het grote succes van het Kraaiennest in De Lier, dat al voor veel vogels een broed- en leefplaats biedt, zijn de vrijwilligers aan het doorpakken om de weidevogels een zo goed mogelijke leefomgeving te bieden. John Kleijweg is samen met een groepje vrijwilligers van Vogelwerkgroep Midden-Delfland zonnepompen aan het plaatsen in de polders.

"De weidevogels houden eigenlijk van hele natte en drassige weilanden. Daarom zijn wij nu de zonnepompen aan het plaatsen. Als ze straks geïnstalleerd zijn kunnen we de polders vol met water laten lopen", vertelt Kleijweg.

'Hoop op meewerkende boeren'

Vogelwerkgroep Midden-Delfland is in samenwerking met de boeren weilanden aan het voorbereiden voor het seizoen. "Veel boeren houden hun land graag droog zodat ze er met zwaar vervoer over heen kunnen rijden", legt Kleijweg uit. "We hopen dat er boeren zijn die mee willen werken en met ons om toch wat weilanden geschikt te maken voor de weidevogels."

Vanuit de gemeente Midden-Delfland zijn er subsidies beschikbaar gesteld om boeren hiermee te helpen. Zo wordt de schade die het land oploopt door het onder water zetten, weer gecompenseerd.

Icoon van de polder

Het is dus binnenkort mogelijk om de meest bijzondere vogels weer de te zien in de polders van Westland en Midden-Delfland. Maar één vogel steekt met kop en schouders boven de andere vogels uit: de grutto. Deze vogel is niet voor niets de nationale vogel van Nederland. John Kleijweg hoopt dat hij ook dit jaar weer te zien is in de polders. "We doen eigenlijk alles voor de grutto, die vogel is de icoon van de polder."

John Kleijweg vertelde op de radio dat de eerste grutto als gespot is in onze regio